Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość: 8 porcji (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
250g ciasta francuskiego light
600g mleka (u mnie 2% tłuszczu)
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
1/2 op. budyniu czekoladowego bez cukru (20g)
15g erytrolu
10g czekoladowej odżywki białkowej
15g cappuccino w proszku
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kroimy ciasto na 4 równe pasy (w kształcie foremki), układamy je na blaszce wyłożonej papierem i nakłuwamy je widelcem.*
3. Zapiekamy je przez ok. 20 min. i studzimy.
4. W międzyczasie, w jednym garnku gotujemy 300g mleka z 10g erytrolu, a w drugim 150g mleka z 5g erytrolu.
5. Gdy płyny zaczną wrzeć, do pierwszego wlewamy 100g mleka wymieszanego z budyniem śmietankowym, a do drugiego 50g mleka wymieszanego z budyniem czekoladowym i odżywką białkową.
6. Energicznie mieszamy oba budynie do zgęstnienia. Odkładamy 1/2 budyniu śmietankowego i łączymy go z cappuccino.
7. Na dnie foremki kładziemy 1 płat upieczonego ciasta i pokrywamy go budyniem kawowym. Potem kładziemy kolejny płat i budyń śmietankowy, a następnie kolejny płat i budyń czekoladowy. Przykrywamy całość ostatnim płatem ciasta.
8. Chłodzimy całość przed podaniem przez ok. 1h.
*To bardzo ważny element, bo bez tego ciasto strasznie się nam "napompuje".
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię napoleonkę. Nigdy jednak nie wpadłam na pomysł, żeby przygotować
ją w domu - myślałam, że to bardzo trudny temat, więc gdy naszła mnie na nią ochota, po prostu szłam do cukierni.
Na szczęście ostatnio miałam w domu niezagospodarowany kawałek ciasta francuskiego, więc podjęłam wyzwanie
i przygotowałam trójkolorową fit napoleonkę. Wyszło pysznie, a przy tym lekko - 1 kawałek ma tylko 84 kcal!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro