Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 1 godzina

Ilość: 8 porcji (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

250g ciasta francuskiego light

600g mleka (u mnie 2% tłuszczu)

1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g)

1/2 op. budyniu czekoladowego bez cukru (20g)

15g erytrolu

10g czekoladowej odżywki białkowej

15g cappuccino w proszku

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Kroimy ciasto na 4 równe pasy (w kształcie foremki), układamy je na blaszce wyłożonej papierem i nakłuwamy je widelcem.*

3. Zapiekamy je przez ok. 20 min. i studzimy.

4. W międzyczasie, w jednym garnku gotujemy 300g mleka z 10g erytrolu, a w drugim 150g mleka z 5g erytrolu.
5. Gdy płyny zaczną wrzeć, do pierwszego wlewamy 100g mleka wymieszanego z budyniem śmietankowym, a do drugiego 50g mleka wymieszanego z budyniem czekoladowym i odżywką białkową.

6. Energicznie mieszamy oba budynie do zgęstnienia. Odkładamy 1/2 budyniu śmietankowego i łączymy go z cappuccino.

7. Na dnie foremki kładziemy 1 płat upieczonego ciasta i pokrywamy go budyniem kawowym. Potem kładziemy kolejny płat i budyń śmietankowy, a następnie kolejny płat i budyń czekoladowy. Przykrywamy całość ostatnim płatem ciasta.

8. Chłodzimy całość przed podaniem przez ok. 1h.

 

*To bardzo ważny element, bo bez tego ciasto strasznie się nam "napompuje".

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię napoleonkę. Nigdy jednak nie wpadłam na pomysł, żeby przygotować
ją w domu - myślałam, że to bardzo trudny temat, więc gdy naszła mnie na nią ochota, po prostu szłam do cukierni.

Na szczęście ostatnio miałam w domu niezagospodarowany kawałek ciasta francuskiego, więc podjęłam wyzwanie
i przygotowałam
trójkolorową fit napoleonkę. Wyszło pysznie, a przy tym lekko - 1 kawałek ma tylko 84 kcal!

22/11/2021

Trójkolorowa fit napoleonka

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro