Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 + 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 3 krokiety
Składniki
Naleśniki: Farsz: Panierka:
1 jajko 300g mielonej wieprzowiny (u mnie schab) 1 małe jajko
1/2 szkl. mleka (u mnie 0,5%) 1/4 czerwonej cebuli (ok. 30g) 15g bułki tartej
szczypta soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oliwy z oliwek 50g pomidorowej passaty
80g mąki pszennej 45g mozzarelli
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Miksujemy składniki ciasta naleśnikowego i smażymy 3 naleśniki.
3. Podsmażamy na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy mięso i smażymy całość przez 5 min.
4. Polewamy mięso passatą i smażymy przez kolejne 5 min., po czym doprawiamy do smaku i łączymy ze startym na tarce serem.
5. Wykładamy mięso na naleśniki i lekko dociskamy farsz. Składamy najpierw boki naleśników, a później rolujemy je w krokiety.
6. Zamaczamy je w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej, tworząc panierkę.
7. Układamy krokiety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 20 min.
Muszę się Wam przyznać, że po pierwszym nieudanym podejściu do tradycyjnych krokietów z mięsem,
przez długi czas nie chciałam nawet o nich słyszeć. Historia o krokietach gigantach (grubych naleśniorach z odrobiną farszu) nadal krąży po rodzinie :P W końcu dojrzałam jednak do kolejnej próby, która tym razem zakończyła się sukcesem! Wyszło sycąco i aromatycznie, a w połączeniu z chrupiącym naleśnikiem powstał obiad doskonały :D
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro