Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość: 2 porcje x 1 tost
Składniki
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
2 jajka
100g szpinaku baby
szczypiorek
1,5l wody
sól
1 łyżka octu
Wykonanie
1. Zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wbijamy do 2 osobnych kubeczków.
2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i tworzymy łyżką wir.
3. W jego środek delikatnie przekładamy jajka (każde osobno) i przy pomocy łyżki staramy się uformować z nich kule.
4. W międzyczasie, przypiekamy chlebek w tosterze.
5. Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne (ok. 2 min.), wyjmujemy jajka z wody i odsączamy je na papierowym ręczniku.
6. Na tostach układamy szpinak, a na nim jajka. Całość posypujemy drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
Lubię jajka w każdej formie, ale tosty z jajkiem po benedyktyńsku przygotowywałam pierwszy raz w życiu.
Próbę uznaję za udaną, bo komu nie posmakowałoby połączenie chrupiącego pełnoziarnistego tosta
z rozlewającym się żółtkiem, a to wszystko w towarzystwie zdrowej zieleniny? :)
Celowo pominęłam nieodłączny sos holenderski, prze co cała przekąska jest naprawdę fit!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro