Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 5 minut

Ilość: 2 porcje x 1 tost

 

 

Składniki

 

2 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego

2 jajka

100g szpinaku baby

szczypiorek

1,5l wody

sól

1 łyżka octu

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wbijamy do 2 osobnych kubeczków.

2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i tworzymy łyżką wir.

3. W jego środek delikatnie przekładamy jajka (każde osobno) i przy pomocy łyżki staramy się uformować z nich kule.

4. W międzyczasie, przypiekamy chlebek w tosterze.

5. Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne (ok. 2 min.), wyjmujemy jajka z wody i odsączamy je na papierowym ręczniku.

6. Na tostach układamy szpinak, a na nim jajka. Całość posypujemy drobno poszatkowanym szczypiorkiem.

20/09/2020

Tosty z jajkiem po benedyktyńsku

Lubię jajka w każdej formie, ale tosty z jajkiem po benedyktyńsku przygotowywałam pierwszy raz w życiu.

Próbę uznaję za udaną, bo komu nie posmakowałoby połączenie chrupiącego pełnoziarnistego tosta

z rozlewającym się żółtkiem, a to wszystko w towarzystwie zdrowej zieleniny? :)

Celowo pominęłam nieodłączny sos holenderski, prze co cała przekąska jest naprawdę fit!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro