Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
1 op. tofu naturalnego (180g)
2 łyżki sosu sojowego
szczypta przyprawy z chili
1 łyżeczka wędzonej papryki
40g marchewki
40g papryki czerwone/żółtej
1/2 średniej cebuli
100g pieczarek
1 ząbek czosnku
100g mleczka kokosowego light
1 łyżeczka erytrolu
1 łyżka soku z cytryny
10g masła orzechowego
30g makaronu z mąki durum
Wykonanie
1. Gotujemy makaron al dente i odkładamy go na bok.
2. Kroimy tofu w kostkę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, po czym smażymy na suchej teflonowej patelni przez ok. 5 min.
3. Dorzucamy do niego pokrojone w plastry pieczarki i marchew, paski papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Po upływie kolejnych 5 min. polewamy całość mleczkiem połączonym z erytrolem, sokiem z cytryny i masłem orzechowym.
4. Dusimy całość przez następne ok. 5 min. i podajemy z makaronem.
Ostatnio sporo "kombinuję" z tofu - dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i dodatkom,
świetnie sprawdza się w aromatycznych i wyrazistych w smaku daniach.
Świetnym przykładem jest tofu w orzechowym sosie satay. To pyszny pomysł na ciekawy, bezmięsny
i pełnowartościowy obiad pełen warzyw, który smakuje znakomicie!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro