Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

1 op. tofu naturalnego (180g)

2 łyżki sosu sojowego

szczypta przyprawy z chili

1 łyżeczka wędzonej papryki

40g marchewki

40g papryki czerwone/żółtej

1/2 średniej cebuli

100g pieczarek

1 ząbek czosnku

100g mleczka kokosowego light

1 łyżeczka erytrolu

1 łyżka soku z cytryny

10g masła orzechowego

30g makaronu z mąki durum

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy makaron al dente i odkładamy go na bok.

2. Kroimy tofu w kostkę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, po czym smażymy na suchej teflonowej patelni przez ok. 5 min.

3. Dorzucamy do niego pokrojone w plastry pieczarki i marchew, paski papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Po upływie kolejnych 5 min. polewamy całość mleczkiem połączonym z erytrolem, sokiem z cytryny i masłem orzechowym.

4. Dusimy całość przez następne ok. 5 min. i podajemy z makaronem.

Ostatnio sporo "kombinuję" z tofu - dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i dodatkom,
świetnie sprawdza się w aromatycznych i wyrazistych w smaku daniach.
Świetnym przykładem jest
tofu w orzechowym sosie satay. To pyszny pomysł na ciekawy, bezmięsny
i pełnowartościowy obiad pełen warzyw, który smakuje znakomicie!

26/02/2022

Tofu w orzechowym sosie satay

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro