Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 10 kawałków (forma do tarty o średnicy 23cm)
Składniki
Spód: Masa budyniowa:
60g mąki pełnoziarnistej 400g mleka (u mnie 0,5%)
60g mąki pszennej typ 550 50g maku
1 żółtko 1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g erytrolu
30g erytrolu 20g płatków migdałów
40g masła klarowanego
3 łyżki wody
Wykonanie
1. Ze składników spodu zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy je do lodówki na 1h.
2. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Wykładamy ciastem spód i boki formy do tarty. Zapiekamy całość przez 15 min.
4. W międzyczasie, zagotowujemy 350g mleka z erytrolem. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajemy do niego proszek budyniowy wymieszany z pozostałym mlekiem i mieszamy do zgęstnienia, po czym dodajemy mak i znowu chwilę mieszamy.
5. Przelewamy budyń na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy ciasto przez 30 min.
Święta są już tylko wspomnieniem, ale z mojej szafy nadal woła do mnie pokaźny zapas maku :P
Postanowiłam go wykorzystać do przygotowania tarty budyniowej z makiem.
Nie jest to jednak typowo świąteczny wypiek, dlatego jestem pewna, że posmakuje także tym z Was, którzy nie przepadają za świątecznymi klimatami. Bo dobrych słodkości nigdy z wiele!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro