Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 10 kawałków (forma do tarty o średnicy 23cm)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                    Masa budyniowa:                                                                                

60g mąki pełnoziarnistej                      400g mleka (u mnie 0,5%)                                                                                          

60g mąki pszennej typ 550                  50g maku                                                 

1 żółtko                                                     1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia          30g erytrolu

30g erytrolu                                            20g płatków migdałów                                                       

40g masła klarowanego                      

3 łyżki wody             

 

 

Wykonanie

 

1. Ze składników spodu zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy je do lodówki na 1h.

2. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Wykładamy ciastem spód i boki formy do tarty. Zapiekamy całość przez 15 min.

4. W międzyczasie, zagotowujemy 350g mleka z erytrolem. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajemy do niego proszek budyniowy wymieszany z pozostałym mlekiem i mieszamy do zgęstnienia, po czym dodajemy mak i znowu chwilę mieszamy.

5. Przelewamy budyń na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy ciasto przez 30 min.

Święta są już tylko wspomnieniem, ale z mojej szafy nadal woła do mnie pokaźny zapas maku :P

Postanowiłam go wykorzystać do przygotowania tarty budyniowej z makiem.

Nie jest to jednak typowo świąteczny wypiek, dlatego jestem pewna, że posmakuje także tym z Was, którzy nie przepadają za świątecznymi klimatami. Bo dobrych słodkości nigdy z wiele!

19/01/2021

Tarta budyniowa z makiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro