Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje x 3 tacos

 

 

Składniki

 

6 gotowych "muszli" tacos

300g mielonej wołowiny (u mnie z polędwicy)

1/2 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej

1 mała puszka mieszanki warzyw Mexico od Bonduelle

1 większy ogórek gruntowy

1/2 pomidora

30g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy je przez chwilę (ok. 2-3 min.).

3. Dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 7 min.). Pilnujemy, aby podzieliło się na malutkie kawałki.

4. Zalewamy je pomidorami i dodajemy przyprawę oraz warzywa z puszki. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 min.

5. W międzyczasie, kroimy pomidora i ogórka w drobną kostkę, a mozzarelę ścieramy na tarce.

6. Wypełniamy tacos farszem, po czym uzupełniamy je świeżymi warzywami i serem.

Już wiem, że gdy następnym razem będę przygotowywała tacos z wołowiną, zamiast gotowych "muszli" użyję małych placków tortill, które podpiekę w piekarniku. Dzięki temu, całe danie będzie dużo lżejsze, chociaż muszę przyznać, że w tym wydaniu było pyszne i do tego mniej pracochłonne.

W sam raz na prosty i nieklasyczny obiad dla wielbicieli kuchni meksykańskiej :)

13/01/2022

Tacos z wołowiną

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro