Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje x 3 tacos
Składniki
6 gotowych "muszli" tacos
300g mielonej wołowiny (u mnie z polędwicy)
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
1 mała puszka mieszanki warzyw Mexico od Bonduelle
1 większy ogórek gruntowy
1/2 pomidora
30g mozzarelli
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i mieszamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy je przez chwilę (ok. 2-3 min.).
3. Dodajemy mięso i czekamy, aż zmieni kolor (ok. 7 min.). Pilnujemy, aby podzieliło się na malutkie kawałki.
4. Zalewamy je pomidorami i dodajemy przyprawę oraz warzywa z puszki. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 5 min.
5. W międzyczasie, kroimy pomidora i ogórka w drobną kostkę, a mozzarelę ścieramy na tarce.
6. Wypełniamy tacos farszem, po czym uzupełniamy je świeżymi warzywami i serem.
Już wiem, że gdy następnym razem będę przygotowywała tacos z wołowiną, zamiast gotowych "muszli" użyję małych placków tortill, które podpiekę w piekarniku. Dzięki temu, całe danie będzie dużo lżejsze, chociaż muszę przyznać, że w tym wydaniu było pyszne i do tego mniej pracochłonne.
W sam raz na prosty i nieklasyczny obiad dla wielbicieli kuchni meksykańskiej :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro