Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minuty
Ilość: 1 porcja
Składniki
250g krewetek
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
10g srirachy
1 łyżeczka sosu sojowego
100ml wody
5g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy
50g ryżu basmati
sól
Wykonanie
1. Usuwamy z krewetek ogonki i jelitka.
2. Przygotowujemy marynatę z soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku, srirachy, sosu sojowego, soli i wody.
3. Wkładamy do niej krewetki i marynujemy je przez min. 1h.
4. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni i obsmażamy na niej przez kilka minut odsączone krewetki.
5. Dolewamy resztę marynaty i dusimy całość.
6. Podajemy krewetki z ugotowanym na sypko ryżem.
To dopiero moje drugie podejście do krewetek, ale jakże udane :)
Szybkie krewetki w słodko-pikantnym sosie, to pomysł na smaczny obiad pełen białka,
na którego przygotowanie będziecie potrzebowali dosłownie 20 minut.
Jeśli żyjecie w biegu (czego mimo wszystko nie polecam), to takie przepisy są na wagę złota!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro