Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minuty

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

250g krewetek

sok z 1/2 limonki

1 ząbek czosnku

10g srirachy

1 łyżeczka sosu sojowego

100ml wody

5g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka oliwy

50g ryżu basmati

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Usuwamy z krewetek ogonki i jelitka.

2. Przygotowujemy marynatę z soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku, srirachy, sosu sojowego, soli i wody.

3. Wkładamy do niej krewetki i marynujemy je przez min. 1h.

4. Rozgrzewamy oliwę na teflonowej patelni i obsmażamy na niej przez kilka minut odsączone krewetki.

5. Dolewamy resztę marynaty i dusimy całość.

6. Podajemy krewetki z ugotowanym na sypko ryżem.

To dopiero moje drugie podejście do krewetek, ale jakże udane :)

Szybkie krewetki w słodko-pikantnym sosie, to pomysł na smaczny obiad pełen białka,
na którego przygotowanie będziecie potrzebowali dosłownie 20 minut.

Jeśli żyjecie w biegu (czego mimo wszystko nie polecam), to takie przepisy są na wagę złota!

13/02/2022

Szybkie krewetki w słodko-pikantnym sosie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro