Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g zmielonego filetu z chudej ryby (u mnie z miruny)

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej cebuli

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

30g mąki gryczanej

1 łyżeczka majeranku

400g ziemniaków

pieprz

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze. Odstawiamy na bok.

2. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Łączymy rybę z cebulą, czosnkiem, przyprawami i musztardą.

5. Formujemy 9 kotletów, obtaczamy je w mące i wykładamy na patelnię.

6. Smażymy mięso po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 5 min.

7. Tłuczemy ziemniaki i podajemy razem z kotletami.

Od dawna nie mogłam się zabrać do przygotowania szybkich kotletów rybnych, bo nie sądziłam, że efekt
końcowy może być aż tak dobry. Nie sądziłam też, że ich przygotowanie naprawdę będzie takie proste.

Teraz już wiem, że częściej będą gościły na moim stole. Nie tylko ze względu na smak, ale też na to,
że ryby są skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin i cennych mikroskładników.

19/09/2020

Szybkie kotlety rybne

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro