Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
100g mąki jaglanej
250g ricotty
100g erytrolu
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
3 jajka
kilka kropli aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10g amarantusa ekspandowanego
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Miksujemy ser z erytrolem, mąką, budyniem, żółtkami, aromatem i proszkiem do pieczenia.
3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.
4. Przelewamy ciasto do keksówki i posypujemy amarantusem.
5. Pieczemy przez 50 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Ostatnio ciągle chodzi za mną ricotta, a że akurat wpadłam na ciekawy przepis, to trochę go zmodyfikowałam i tak powstało szybkie ciasto z ricottą. Na pewno się Wam spodoba, bo jego przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników nie jest długa. Dodatkowo, porcja takiego ciacha ma niewiele kalorii, więc spokojnie możecie sobie zaserwować więcej niż jeden kawałek nawet na redukcji :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro