Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

100g mąki jaglanej

250g ricotty

100g erytrolu

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

3 jajka

kilka kropli aromatu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10g amarantusa ekspandowanego

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Miksujemy ser z erytrolem, mąką, budyniem, żółtkami, aromatem i proszkiem do pieczenia.

3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą serową.

4. Przelewamy ciasto do keksówki i posypujemy amarantusem.

5. Pieczemy przez 50 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

08/07/2020

Szybkie ciasto z ricottą

Ostatnio ciągle chodzi za mną ricotta, a że akurat wpadłam na ciekawy przepis, to trochę go zmodyfikowałam i tak powstało szybkie ciasto z ricottą. Na pewno się Wam spodoba, bo jego przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników nie jest długa. Dodatkowo, porcja takiego ciacha ma niewiele kalorii, więc spokojnie możecie sobie zaserwować więcej niż jeden kawałek nawet na redukcji :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro