Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
500g zmielonej polędwicy wołowej
10g oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 marchew (ok. 80g)
1 mniejsza pietruszka (ok. 60g)
1l wody
400g passaty pomidorowej
150g kolorowej papryki
200g kukurydzy z puszki
80g czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki oregano
1 łyżka zmielonej papryki
szczypta chili
Wykonanie
1. Rozgrzewamy oliwę z garnku i przez chwilę podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
2. Po chwili dodajemy do nich mięso oraz przyprawy i dusimy przez ok. 10 min.
3. Do garnka dorzucamy startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Dusimy przez kolejne 5 min.
4. Zalewamy całość passatą oraz wodą, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez ok. 15 min.
5. 5 min. przez końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz fasolkę.
Zupełnie nie wiem, dlaczego nie wpadłam na ten pomysł wcześniej, bo szybka zupa meksykańska
to świetny sposób na prosty, ale bardzo pożywny i wyrazisty w smaku obiad.
Nie wymaga wiele pracy, a na pewno będzie stanowiła miłą odmianę od klasycznej zupy pomidorowej lub ogórkowej,
która dzięki dodaniu mięsa nasyci Was na długo :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro