Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 15 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość: 4 porcje

 

 

Składniki

 

500g zmielonej polędwicy wołowej

10g oliwy z oliwek

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

1 marchew (ok. 80g)

1 mniejsza pietruszka (ok. 60g)

1l wody

400g passaty pomidorowej

150g kolorowej papryki

200g kukurydzy z puszki

80g czerwonej fasoli z puszki

2 łyżki oregano

1 łyżka zmielonej papryki

szczypta chili

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy oliwę z garnku i przez chwilę podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

2. Po chwili dodajemy do nich mięso oraz przyprawy i dusimy przez ok. 10 min.

3. Do garnka dorzucamy startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Dusimy przez kolejne 5 min.

4. Zalewamy całość passatą oraz wodą, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez ok. 15 min.

5. 5 min. przez końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz fasolkę.

Zupełnie nie wiem, dlaczego nie wpadłam na ten pomysł wcześniej, bo szybka zupa meksykańska
to świetny sposób na prosty, ale bardzo pożywny i wyrazisty w smaku obiad.
Nie wymaga wiele pracy, a na pewno będzie stanowiła miłą odmianę od klasycznej zupy pomidorowej lub ogórkowej,
która dzięki dodaniu mięsa nasyci Was na długo :)

14/08/2021

Szybka zupa meksykańska

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro