Czas przygotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 4 godziny

Czas gotowania: 2 x 1 minuta

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 2 porcje x 12 klusek

 

 

Składniki

 

250g ricotty

50g startego parmezanu

250g szpinaku

1 jajko

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

90g kaszy manny

200g passaty pomidorowej

1 ząbek czosnku

kilka piór cebuli

1 łyżka mieszanki włoskich ziół/płatków chili

1l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Wkładamy szpinak do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, podgrzewamy całość na dużym ogniu przez ok. 3 min., po czym dokładnie odciskamy pozbywając się wody i blendujemy na gładko.

2. Zagniatamy ręcznie ciasto z ricotty, przestudzonego szpinaku, parmezanu, jajka, gałki muszkatołowej, przypraw i 60g kaszy manny.

3. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w pozostałej kaszy.

4. Układamy je na tacce wyłożonej folią spożywczą i chłodzimy przez ok. 4h.

5. Gotujemy wodę w rondelku. Wrzucamy 1/2 klusek do wrzątku i gotujemy je przez ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Powtarzamy czynność z drugą partią gnudi.

6. W międzyczasie, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym zalewamy je passatą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min.

7. Podajemy gnudi polane sosem pomidorowym.

Bardzo lubię włoską kuchnię, ale o przepisie na szpinakowe gnudi z sosem pomidorowym
usłyszałam stosunkowo niedawno.
Od razu musiałam go przetestować, bo połączenie ricotty,
parmezanu i szpinaku brzmi mega kusząco.
Zaskoczenia nie było - wyszło pysznie! Na pewno jeszcze
nie raz wrócę do tego prostego, ale pożywnego i bardzo oryginalnego pomysłu na obiad.

06/05/2021

Szpinakowe gnudi z sosem pomidorowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro