Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Czas gotowania: 2 x 1 minuta
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 2 porcje x 12 klusek
Składniki
250g ricotty
50g startego parmezanu
250g szpinaku
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
90g kaszy manny
200g passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
kilka piór cebuli
1 łyżka mieszanki włoskich ziół/płatków chili
1l wody
Wykonanie
1. Wkładamy szpinak do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, podgrzewamy całość na dużym ogniu przez ok. 3 min., po czym dokładnie odciskamy pozbywając się wody i blendujemy na gładko.
2. Zagniatamy ręcznie ciasto z ricotty, przestudzonego szpinaku, parmezanu, jajka, gałki muszkatołowej, przypraw i 60g kaszy manny.
3. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w pozostałej kaszy.
4. Układamy je na tacce wyłożonej folią spożywczą i chłodzimy przez ok. 4h.
5. Gotujemy wodę w rondelku. Wrzucamy 1/2 klusek do wrzątku i gotujemy je przez ok. 1 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Powtarzamy czynność z drugą partią gnudi.
6. W międzyczasie, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym zalewamy je passatą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min.
7. Podajemy gnudi polane sosem pomidorowym.
Bardzo lubię włoską kuchnię, ale o przepisie na szpinakowe gnudi z sosem pomidorowym
usłyszałam stosunkowo niedawno. Od razu musiałam go przetestować, bo połączenie ricotty,
parmezanu i szpinaku brzmi mega kusząco. Zaskoczenia nie było - wyszło pysznie! Na pewno jeszcze
nie raz wrócę do tego prostego, ale pożywnego i bardzo oryginalnego pomysłu na obiad.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro