Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje x 6 szaszłyków
Składniki
1 kostka naturalnego tofu (180g)
120g czerwonej papryki
1/4 mniejszej cukinii (ok. 200g)
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ulubionych ziół
2 większe pieczarki (ok. 100g)
długie wykałaczki
Wykonanie
1. Kroimy tofu w kostkę, mieszamy z musztardą i sosem sojowym. Odstawiamy je na ok. 15 min.
2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
3. Kroimy paprykę, pieczarki, cukinię i cebulę na większe kawałki.
4. Nadziewamy przygotowane składniki na podzielone na pół wykałaczki i układamy szaszłyki na formie wyłożonej papierem/folią.
5. Posypujemy je ziołami i zapiekamy przez 10 min., po czym obracamy i pieczemy przez kolejne 10 min.
Tofu świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa, ponieważ jest pożywne i zawiera w sobie dużo białka.
Stąd jest często wykorzystywane w wegańskich daniach obiadowych, które co jakiś czas sobie serwuję.
Jednym z nich są szaszłyki z marynowanym tofu. Nie wymagają one żadnych zdolności kulinarnych
- po nadzianiu na wykałaczki wszystkich składników wystarczy wrzucić je na chwilę do piekarnika i gotowe :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro