Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje x 6 szaszłyków

 

 

Składniki

 

1 kostka naturalnego tofu (180g)

120g czerwonej papryki

1/4 mniejszej cukinii (ok. 200g)

1/2 czerwonej cebuli

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki ulubionych ziół

2 większe pieczarki (ok. 100g)

długie wykałaczki

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy tofu w kostkę, mieszamy z musztardą i sosem sojowym. Odstawiamy je na ok. 15 min.

2. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

3. Kroimy paprykę, pieczarki, cukinię i cebulę na większe kawałki.

4. Nadziewamy przygotowane składniki na podzielone na pół wykałaczki i układamy szaszłyki na formie wyłożonej papierem/folią.

5. Posypujemy je ziołami i zapiekamy przez 10 min., po czym obracamy i pieczemy przez kolejne 10 min.

Tofu świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa, ponieważ jest pożywne i zawiera w sobie dużo białka.
Stąd jest często wykorzystywane w wegańskich daniach obiadowych, które co jakiś czas sobie serwuję.

Jednym z nich są szaszłyki z marynowanym tofu. Nie wymagają one żadnych zdolności kulinarnych
- po nadzianiu na wykałaczki wszystkich składników wystarczy wrzucić je na chwilę do piekarnika i gotowe :)

08/09/2020

Szaszłyki z marynowanym tofu

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro