Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 4 porcje x 4 sajgonki
Składniki
450g piersi z kurczaka
16 akruszy papieru ryżowego
2 łyżki ziół tajskich
50g czerwonej/żółtej papryki
1 zielony ogórek
1/2 małej kalarepki
1 mała marchewka
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy piersi w paski długości kciuka, obtaczamy w ziołach i podsmażamy przez ok. 10 min.
3. Obieramy warzywa i kroimy je w cienkie paski długości mięsa.
4. Robimy sajgonki - namaczamy arkusz papieru ryżowego w ciepłej wodzie przez ok. 15 sekund, aby namiękł. Przekładamy na deskę.
5. Kładziemy kawałki mięsa i warzyw równolegle do dłuższej krawędzi deski u dołu papieru. Tworzymy rulon, składamy boki do środka i zawijamy jak krokieta.
6. Podajemy sajgonki z sosem sojowym lub wasabi.
Nie będę ukrywać, że kuchnia azjatycka nie należy do moich ulubionych.
Jest jednak kilka dań, które naprawdę mi smakują. Tak jest np. z sajgonkami z kurczakiem i warzywami. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować naprawdę sycącą przekąskę.
Problem stanowić może jedynie praca z papierem ryżowym, ale trening czyni mistrza :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro