Czas przygotowania: 30 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 4 porcje x 4 sajgonki

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

16 akruszy papieru ryżowego

2 łyżki ziół tajskich

50g czerwonej/żółtej papryki

1 zielony ogórek

1/2 małej kalarepki

1 mała marchewka

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy piersi w paski długości kciuka, obtaczamy w ziołach i podsmażamy przez ok. 10 min.

3. Obieramy warzywa i kroimy je w cienkie paski długości mięsa.

4. Robimy sajgonki - namaczamy arkusz papieru ryżowego w ciepłej wodzie przez ok. 15 sekund, aby namiękł. Przekładamy na deskę.

5. Kładziemy kawałki mięsa i warzyw równolegle do dłuższej krawędzi deski u dołu papieru. Tworzymy rulon, składamy boki do środka i zawijamy jak krokieta.

6. Podajemy sajgonki z sosem sojowym lub wasabi.

Nie będę ukrywać, że kuchnia azjatycka nie należy do moich ulubionych.
Jest jednak kilka dań, które naprawdę mi smakują. Tak jest np. z
sajgonkami z kurczakiem i warzywami. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować naprawdę sycącą przekąskę.

Problem stanowić może jedynie praca z papierem ryżowym, ale trening czyni mistrza :)

21/05/2020

Spring rollsy z mięsem i warzywami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro