Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g filetu z łososia
1/2 czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól himalajska
120g kaszy bulgur
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (termoobieg).
2. Gotujemy bulgur na sypko i odstawiamy na bok.
3. Zdejmujemy skórę z ryby. Kroimy ją na mniejsze kawałki i nacieramy solą oraz pieprzem. Układamy w rękawie.*
4. Kroimy cebulę i czosnek w plastry. Układamy je na wierzchu ryby.
5. Zamykamy szczelnie rękaw i pieczemy przez 17 min.**
*Kawałki ryby mogą się dotykać, ale nie mogą leżeć jeden na drugim.
**Ważne, aby nie przekroczyć tego czasu, bo wtedy ryba będzie bardziej sucha.
Już kilka razy pisałam Wam o łososiu, ale powtórzę po raz kolejny - łosoś jest tłusty,
ale takiego tłuszczu nie powinniśmy się bać! Dlatego śmiało wypróbujcie przepis na łososia z rękawa.
Po zapakowaniu ryby i dodatków do rękawa, zostanie Wam tylko włączenie piekarnika i ugotowanie kaszy,
więc niewielkim nakładem pracy możecie wyczarować prawdziwe cudo!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro