Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
40g soczewicy
125ml wody
50g passaty pomidorowej
1/4 czerwonej cebuli
1/2 ząbka czosnku
pieprz i sól
szczypta pieprzu cayenne
2 jajka
1/4 awokado (ok. 25g)
1/2 pomidora (ok. 60g)
szczypiorek
Wykonanie
1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy rondelek. Przez ok. 2 min. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
3. Po chwili dodajemy soczewicę, którą zalewamy wodą i passatą. Dodajemy przyprawy i dusimy całość przez ok. 20 min.*
4. W międzyczasie, smażymy na teflonowej patelni 2 jajka. Doprawiamy je do smaku.
5. Podajemy soczewicę z jajkami oraz plastrami awokado i pomidorami posypanymi drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
*Do momentu, aż soczewica stanie się miękka.
Wczoraj jadłam obiad na słodko, więc dzisiaj (dla równowagi) musiałam przygotować coś wytrawnego.
Chciałam też, by danie było bezmięsne i bezrybne, więc nie mając zbyt dużego doświadczenia w wegetariańskich przepisach obiadowych, musiałam trochę pogłówkować. W ten sposób powstała soczewica z jajkiem sadzonym
i warzywami, która nie dość, że była smaczna, to okazała się też bardzo sycąca.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro