Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 20 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

40g soczewicy

125ml wody

50g passaty pomidorowej

1/4 czerwonej cebuli

1/2 ząbka czosnku

pieprz i sól

szczypta pieprzu cayenne

2 jajka

1/4 awokado (ok. 25g)

1/2 pomidora (ok. 60g)

szczypiorek

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy rondelek. Przez ok. 2 min. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.

3. Po chwili dodajemy soczewicę, którą zalewamy wodą i passatą. Dodajemy przyprawy i dusimy całość przez ok. 20 min.*

4. W międzyczasie, smażymy na teflonowej patelni 2 jajka. Doprawiamy je do smaku.

5. Podajemy soczewicę z jajkami oraz plastrami awokado i pomidorami posypanymi drobno poszatkowanym szczypiorkiem.

 

*Do momentu, aż soczewica stanie się miękka.

Wczoraj jadłam obiad na słodko, więc dzisiaj (dla równowagi) musiałam przygotować coś wytrawnego.

Chciałam też, by danie było bezmięsne i bezrybne, więc nie mając zbyt dużego doświadczenia w wegetariańskich przepisach obiadowych, musiałam trochę pogłówkować. W ten sposób powstała soczewica z jajkiem sadzonym
i warzywami, która nie dość, że była smaczna, to okazała się też bardzo sycąca.

14/01/2021

Soczewica z jajkiem sadzonym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro