Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 4 placuszki

 

 

Składniki

 

30g mąki pszennej pełnoziarnistej

50g jogurtu greckiego (0% tłuszczu)

1 jajko

5g nasion słonecznika

5g nasion dyni

3g nasion siemienia lnianego

5g miodu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.

3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.

4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.

Pomysł na słodkie placki pełnoziarniste przyszedł mi do głowy zupełnie niespodziewanie,
kiedy pomyślałam, że mam ochotę na przepis z pestkami słonecznika i dyni.
Jako słodzidła wyjątkowo użyłam miodu, zamiast erytrolu, ale tutaj pasował wręcz idealnie!

Wyszło smacznie, pożywnie i ze zdrową dawką tłuszczu :)

02/07/2020

Słodkie placki pełnoziarniste

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro