Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 6 minut
Ilość: 4 placuszki
Składniki
30g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g jogurtu greckiego (0% tłuszczu)
1 jajko
5g nasion słonecznika
5g nasion dyni
3g nasion siemienia lnianego
5g miodu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Mieszamy wszystkie składniki łyżką do uzyskania dość gęstej masy.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka. Zmniejszamy ogień.
4. Smażymy placuszki na średnim ogniu - po 3 min. na każdej ze stron.
Pomysł na słodkie placki pełnoziarniste przyszedł mi do głowy zupełnie niespodziewanie,
kiedy pomyślałam, że mam ochotę na przepis z pestkami słonecznika i dyni.
Jako słodzidła wyjątkowo użyłam miodu, zamiast erytrolu, ale tutaj pasował wręcz idealnie!
Wyszło smacznie, pożywnie i ze zdrową dawką tłuszczu :)
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro