Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 bułeczek

 

 

Składniki

 

400g wysokobiałkowego serka wiejskiego

1 jajko

100g erytrolu

300g mąki ryżowej

60g odżywki białkowej (u mnie biała czekolada z maliną)

1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Belndujemy serki z jajkiem, erytrolem i proszkiem do pieczenia.

3. Zagniatamy powstałą masę z mąką, proszkiem budyniowym i odżywką białkową tworząc lepkie ciasto.

4. Formujemy 12 lekko spłaszczonych bułeczek.

4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy je przez ok. 25 min.

Przepis na słodkie bułeczki wysokobiałkowe bardzo mnie zaskoczył. Początkowo miały mi wyjść oponki,
potem pączki, a stanęło na bułkach :P Ale wcale nie narzekam, bo by efekt końcowy jest smaczny i pełny białka!
Bułeczki świetnie sprawdzą się jako wartościowa słodka przekąska, ale też baza do kanapek na słodko
- do wyboru, do koloru :)

21/04/2021

Słodkie bułeczki wysokobiałkowe

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro