Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 1 omlet

 

 

Składniki

 

2 jajka

50g puree z dyni (przepis znajdziecie tutaj)

5g wiórków kokosowych

10g mąki kokosowej

 

 

Wykonanie

 

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).

2. Ubijamy białka na sztywną pianę.

3. W drugiej misce miksujemy żółtka z puree dyniowym, wiórkami i mąką kokosową.

4. Dodajemy pianę do masy żółtkowej i delikatnie łączymy całość łyżką.

5. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy całość pokrywką i zmniejszamy ogień.

6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).

Ostatnio zrobiło się u mnie omletowo. Nic dziwnego, bo ostatnio w mojej głowie zaczęły pojawiać się coraz to nowe pomysły na kolejne jajeczne wariacje. Tym razem przygotowałam słodki omlet dyniowo-kokosowy.
Dzięki użytym składnikom, do jego przygotowania nie użyłam żadnego słodzidła, a mimo to, omlet jest mega słodki.

A pachnie tak, że przez internet nie da się tego opisać - po prostu trzeba go przygotwać i sprawdzić na własnej skórze!

28/10/2020

Słodki omlet dyniowo-kokosowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro