Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 1 omlet
Składniki
2 jajka
50g puree z dyni (przepis znajdziecie tutaj)
5g wiórków kokosowych
10g mąki kokosowej
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię (u mnie o średnicy 20cm).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
3. W drugiej misce miksujemy żółtka z puree dyniowym, wiórkami i mąką kokosową.
4. Dodajemy pianę do masy żółtkowej i delikatnie łączymy całość łyżką.
5. Wylewamy masę na patelnię, przykrywamy całość pokrywką i zmniejszamy ogień.
6. Gdy spód wyraźnie się zetnie (ok. 7 min.), obracamy omleta na drugą stronę i jeszcze chwilę podsmażamy (ok. 3 min.).
Ostatnio zrobiło się u mnie omletowo. Nic dziwnego, bo ostatnio w mojej głowie zaczęły pojawiać się coraz to nowe pomysły na kolejne jajeczne wariacje. Tym razem przygotowałam słodki omlet dyniowo-kokosowy.
Dzięki użytym składnikom, do jego przygotowania nie użyłam żadnego słodzidła, a mimo to, omlet jest mega słodki.
A pachnie tak, że przez internet nie da się tego opisać - po prostu trzeba go przygotwać i sprawdzić na własnej skórze!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro