Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: tortownica o średnicy 16 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

3 arkusze ciasta filo (135g)

250g ricotty

150g chudego twarogu

30g erytrolu

1 jajko

1/2 dojrzałego mango (ok. 190g)

1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g)

1 łyżka oleju

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Blendujemy ze sobą oba sery, erytrol, jajko, obrane mango i proszek budyniowy.

3. Smarujemy spód i brzegi foremki do pieczenia olejem.

4. Wykładamy 1/3 masy serowej na połowę arkusza ciasta filo i zwijamy go wzdłuż dłuższej krawędzi.

5. Z rulonu tworzymy ślimaka i układamy go na środku foremki. Powtarzamy czynność z pozostałymi płatami ciasta.

6. Pieczemy ciasto przez 45 min., po czym studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Dość często piekę serniki, ale cięgle przekonuję się, że ilość serowych wariacji jest nieograniczona :)

Świetnym dowodem tego stwierdzenia jest serowy ślimak mango w cieście filo,
czyli pomysł na oryginalny i pyszny sernik w nieco mniej klasycznym wydaniu.

Czy ktoś mógłby pogardzić takim deserem? :P

06/04/2021

Serowy ślimak mango w cieście filo

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro