Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: tortownica o średnicy 16 cm (8 kawałków)
Składniki
3 arkusze ciasta filo (135g)
250g ricotty
150g chudego twarogu
30g erytrolu
1 jajko
1/2 dojrzałego mango (ok. 190g)
1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
1 łyżka oleju
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Blendujemy ze sobą oba sery, erytrol, jajko, obrane mango i proszek budyniowy.
3. Smarujemy spód i brzegi foremki do pieczenia olejem.
4. Wykładamy 1/3 masy serowej na połowę arkusza ciasta filo i zwijamy go wzdłuż dłuższej krawędzi.
5. Z rulonu tworzymy ślimaka i układamy go na środku foremki. Powtarzamy czynność z pozostałymi płatami ciasta.
6. Pieczemy ciasto przez 45 min., po czym studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Dość często piekę serniki, ale cięgle przekonuję się, że ilość serowych wariacji jest nieograniczona :)
Świetnym dowodem tego stwierdzenia jest serowy ślimak mango w cieście filo,
czyli pomysł na oryginalny i pyszny sernik w nieco mniej klasycznym wydaniu.
Czy ktoś mógłby pogardzić takim deserem? :P
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro