Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 4 godziny

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

2 wafle ryżowe

400g twarogu sernikowego (u mnie President)

1 op. krystalicznej galaretki waniliowej

250ml wody

200g truskawek

30g erytrolu (najlepiej zmielony na puder)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozpuszczamy galaretkę w wodzie i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

2. Kruszymy wafle ryżowe i wysypujemy nimi dno foremki.

3. Łączymy twaróg z 2/3 galaretki i 20g ertyrolu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Blendujemy 150g truskawek z resztą erytrolu i galaretki, po czym również odstawiamy do lekkiego stężenia.

5. Na środek tortownicy kładziemy 3 łyżki masy serowej, na to 2 łyżki masy truskawkowej i tak do wyczerpania składników.

6. Na wierzchu układamy resztę truskawek pokrojonych w plastry i wstawiamy całość do lodówki na ok. 4h.

Dawno nie jadłam sernika na zimno i truskawek... Postanowiłam więc odhaczyć oba te punkty
za jednym zamachem i przygotowałam
serowo-truskawkową zebrę na zimno na spodzie z wafli ryżowych. Pomysł jest bardzo prosty, a smakuje i prezentuje się znakomicie :)

Warto więc mieć go pod ręką, gdy najdzie nas ochota na pyszny i orzeźwiający deser!

21/05/2022

Serowo-truskawkowa zebra na zimno

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro