Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
2 wafle ryżowe
400g twarogu sernikowego (u mnie President)
1 op. krystalicznej galaretki waniliowej
250ml wody
200g truskawek
30g erytrolu (najlepiej zmielony na puder)
Wykonanie
1. Rozpuszczamy galaretkę w wodzie i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
2. Kruszymy wafle ryżowe i wysypujemy nimi dno foremki.
3. Łączymy twaróg z 2/3 galaretki i 20g ertyrolu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Blendujemy 150g truskawek z resztą erytrolu i galaretki, po czym również odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Na środek tortownicy kładziemy 3 łyżki masy serowej, na to 2 łyżki masy truskawkowej i tak do wyczerpania składników.
6. Na wierzchu układamy resztę truskawek pokrojonych w plastry i wstawiamy całość do lodówki na ok. 4h.
Dawno nie jadłam sernika na zimno i truskawek... Postanowiłam więc odhaczyć oba te punkty
za jednym zamachem i przygotowałam serowo-truskawkową zebrę na zimno na spodzie z wafli ryżowych. Pomysł jest bardzo prosty, a smakuje i prezentuje się znakomicie :)
Warto więc mieć go pod ręką, gdy najdzie nas ochota na pyszny i orzeźwiający deser!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro