Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 4 porcje x 4 ślimaki
Składniki
1 op. ciasta francuskiego light (275g)
150g twarogu sernikowego (u mnie President)
100g chudego twarogu
40g erytrolu
1 jajko
50g świeżych truskawek
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Rozwijamy ciasto na blacie.
3. Blendujemy oba sery z erytrolem i jajkiem.
4. Wykładamy masę na ciasto zostawiając 2 cm wolnego miejsca wzdłuż dłuższego brzegu.
5. Zawijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższego brzegu i wkładamy do lodówki na 15 imn.
6. Kroimy roladę na 2cm plastry (powinno wyjść 16 kawałków).
7. Układamy ślimaki na papierze do pieczenia. Na ich wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki owoce.
8. Pieczemy ślimaki przez 30 min.
Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem, omijałam ciasto francuskie szerokim łukiem. Bardzo z tego powodu cierpiałam, ale bałam się, że razem z nim pochłonę ogromną ilość tłuszczu. Ostatnio udało mi się jednak upolować gotowe ciasto w wersji light i upiekłam serowe ślimaki z ciasta francuskiego.
Przepis jest banalnie prosty, a efekt tak dobry, że na pewno będę z niego korzystała częściej :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro