Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 4 porcje x 4 ślimaki

 

 

Składniki

 

1 op. ciasta francuskiego light (275g)

150g twarogu sernikowego (u mnie President)

100g chudego twarogu

40g erytrolu

1 jajko

50g świeżych truskawek

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Rozwijamy ciasto na blacie.

3. Blendujemy oba sery z erytrolem i jajkiem.

4. Wykładamy masę na ciasto zostawiając 2 cm wolnego miejsca wzdłuż dłuższego brzegu.

5. Zawijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższego brzegu i wkładamy do lodówki na 15 imn.

6. Kroimy roladę na 2cm plastry (powinno wyjść 16 kawałków).

7. Układamy ślimaki na papierze do pieczenia. Na ich wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki owoce.

8. Pieczemy ślimaki przez 30 min.

Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem, omijałam ciasto francuskie szerokim łukiem. Bardzo z tego powodu cierpiałam, ale bałam się, że razem z nim pochłonę ogromną ilość tłuszczu. Ostatnio udało mi się jednak upolować gotowe ciasto w wersji light i upiekłam serowe ślimaki z ciasta francuskiego.
Przepis jest banalnie prosty, a efekt tak dobry, że na pewno będę z niego korzystała częściej :)

28/06/2020

Serowe ślimaki z ciasta francuskiego

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro