Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Ilość: 15 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
Warstwa makowa: Masa serowa:
20g mąki orkiszowej 250g ricotty 120g maku 150g skyru
10g rodzynek 60g erytrolu
10g orzechów włoskich 2 jajka
10g płatków migdałów 1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
kilka kropli aromatu migdałowego kilka kropli aromatu pomarańczowego
100g erytrolu
50g mleka (u mnie 0,5%) Dodatki:
2 jajka 10g płatków migdałów
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Zalewamy mak wrzątkiem i po 4h dokładnie go odcedzamy.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. W jednej misce łączymy wszystkie składniki warstwy makowej poza białkami.
4. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą. Przelewamy ciasto do foremki.
5. Przygotowujemy masę serową - ubijamy na puszysto jajka z erytrolem i miksując dodajemy powoli pozostałe składniki.
6. Przelewamy masę serową na warstwę makową.*
7. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i pieczemy przez 55 min.
*Podczas pieczenia lżejsza masa makowa "wyjdzie" na wierzch, zostawiając ziarna maku w serze.
Mak jest jednym z tych produktów, które są dla mnie nieodłącznym elementem Świąt.
Dlatego mam już w głowie kilka pomysłów z jego wykorzystaniem.
Pierwszym z nich jest seromakowiec bez cukru, czyli idealne połączenie wilgotnego ciasta bakaliowego
z puszystą warstwą sernika. Dalsza reklama jest już chyba zbędna :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro