Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 55 minut

Ilość: 15 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

Warstwa makowa:                           Masa serowa:                                                                                

20g mąki orkiszowej                              250g ricotty                                                                                                                                                              120g maku                                               150g skyru     

10g rodzynek                                           60g erytrolu                                                       

10g orzechów włoskich                         2 jajka               

10g płatków migdałów                          1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
kilka kropli aromatu migdałowego     kilka kropli aromatu pomarańczowego

100g erytrolu                                                                  

50g mleka (u mnie 0,5%)                      Dodatki:

2 jajka                                                        10g płatków migdałów

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy mak wrzątkiem i po 4h dokładnie go odcedzamy.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. W jednej misce łączymy wszystkie składniki warstwy makowej poza białkami.

4. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą. Przelewamy ciasto do foremki.

5. Przygotowujemy masę serową - ubijamy na puszysto jajka z erytrolem i miksując dodajemy powoli pozostałe składniki.

6. Przelewamy masę serową na warstwę makową.*

7. Posypujemy ciasto płatkami migdałów i pieczemy przez 55 min.

 

*Podczas pieczenia lżejsza masa makowa "wyjdzie" na wierzch, zostawiając ziarna maku w serze.

Mak jest jednym z tych produktów, które są dla mnie nieodłącznym elementem Świąt.
Dlatego mam już w głowie kilka pomysłów z jego wykorzystaniem.
Pierwszym z nich jest
seromakowiec bez cukru, czyli idealne połączenie wilgotnego ciasta bakaliowego
z puszystą warstwą sernika. Dalsza reklama jest już chyba zbędna :)

27/12/2020

Seromakowiec bez cukru

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro