Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość: tortownica o średnicy 16 cm (8 kawałków)
Składniki
500g twarogu sernikowego (u mnie President)
2 jajka
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
80g erytrolu
50g orzechów włoskich
20g mąki ryżowej
15g prawdziwego masła
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 160°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy jajka na puszysto, a następnie miksujemy je z 60g erytrolu, twarogiem i proszkiem budyniowym.
3. Przekładamy powstałą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Posypujemy całość kruszonką zagniecioną z drobno pokruszonych orzechów, mąki, masła i pozostałego erytrolu.
5. Pieczemy sernik przez 1,5h, a następnie studzimy go w zamkniętym piekarniku przez min. 1h.
Sernik z orzechową kruszonką z pewnością nie należy do najlżejszych,
ale i tak nie jest źle - 1 porcja ma niecałe 150 kcal :)
Jak by nie było, warto się na niego skusić, bo jest nie tylko mega wilgotny,
ale też (dzięki orzechom) przyjemnie chrupiący. A kto z nas nie lubi kruszonki? :P
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro