Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 90 minut

Ilość: tortownica o średnicy 16 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

80g erytrolu

50g orzechów włoskich

20g mąki ryżowej

15g prawdziwego masła

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 160°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy jajka na puszysto, a następnie miksujemy je z 60g erytrolu, twarogiem i proszkiem budyniowym.

3. Przekładamy powstałą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Posypujemy całość kruszonką zagniecioną z drobno pokruszonych orzechów, mąki, masła i pozostałego erytrolu.

5. Pieczemy sernik przez 1,5h, a następnie studzimy go w zamkniętym piekarniku przez min. 1h.

28/01/2022

Sernik z orzechową kruszonką

Sernik z orzechową kruszonką z pewnością nie należy do najlżejszych,

ale i tak nie jest źle - 1 porcja ma niecałe 150 kcal :)

Jak by nie było, warto się na niego skusić, bo jest nie tylko mega wilgotny,
ale też (dzięki orzechom) przyjemnie chrupiący. A kto z nas nie lubi kruszonki? :P

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro