Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (jeśli macie większą torownicę, wystarczy użyć 2x więcej składników)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego (u mnie President)

3 jajka

80 erytrolu

1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)

1 op. kisielu bez cukru (45g)

200g niesłodzonego mleka skondensowanego light (4% tłuszczu)

15g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy 1 białko na sztywną pianę.

3. Miksujemy razem twaróg, 3 żółtka, 60g erytrolu, budyń i mleko.

4. Łączymy delikatnie masę z białkiem, przelewamy do foremki i pieczemy przez 30 min.

5. Otwieramy piekarnik i szybko (aby sernik nie upadł) wykładamy na to 2 pozostałe białka ubite na sztywno z resztą erytrolu i proszkiem kisielowym.

6. Posypujemy całość płatkami migdałów i pieczemy przez kolejne 30 min.

7. Studzimy ciasto w piekarniku.

26/08/2020

Sernik z mlekiem skondensowanym i kisielową bezą

Jak wiecie, serniki to moja wielka miłość, dlatego upiekłam dzisiaj
puszysty
sernik z mlekiem skondensowanym i kisielową bezą. Jest lekki jak piórko, smaczny
i do tego nie zawiera dużo kalorii :) Jego przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, a mimo to, ciacho wygląda bardzo efektownie, dlatego świetnie sprawdzi się jako imprezowy wypiek, który podbije sera Waszych gości!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro