Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (jeśli macie większą torownicę, wystarczy użyć 2x więcej składników)
Składniki
500g twarogu sernikowego (u mnie President)
3 jajka
80 erytrolu
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)
1 op. kisielu bez cukru (45g)
200g niesłodzonego mleka skondensowanego light (4% tłuszczu)
15g płatków migdałów
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy 1 białko na sztywną pianę.
3. Miksujemy razem twaróg, 3 żółtka, 60g erytrolu, budyń i mleko.
4. Łączymy delikatnie masę z białkiem, przelewamy do foremki i pieczemy przez 30 min.
5. Otwieramy piekarnik i szybko (aby sernik nie upadł) wykładamy na to 2 pozostałe białka ubite na sztywno z resztą erytrolu i proszkiem kisielowym.
6. Posypujemy całość płatkami migdałów i pieczemy przez kolejne 30 min.
7. Studzimy ciasto w piekarniku.
Jak wiecie, serniki to moja wielka miłość, dlatego upiekłam dzisiaj
puszysty sernik z mlekiem skondensowanym i kisielową bezą. Jest lekki jak piórko, smaczny
i do tego nie zawiera dużo kalorii :) Jego przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne, a mimo to, ciacho wygląda bardzo efektownie, dlatego świetnie sprawdzi się jako imprezowy wypiek, który podbije sera Waszych gości!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro