Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Czas chłodzenia: 2 godziny

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

1 op. budyniu śmietankowego bez cukru (40g)

60g + 40g  erytrolu

100g + 2o0g truskawek

2 łodygi rabarbaru

20g żelatyny

75ml wody

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Miksujemy twaróg z jajkami, budyniem, 60g erytrolu i zblendowanymi 100g truskawek.
3. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez 15 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 
140°C i pieczemy przez kolejne 45 min.

4. Studzimy sernik w piekarniku, a w międzyczasie rozpuszczamy żelatynę we wrzątku.

5. Blendujemy ją z pozostałymi truskawkami, rabarbarem i resztą erytrolu.

6. Gdy galarteka zacznie tężeć, wylewamy ją na zimny sernik i chłodzimy całość przez min. 2h.

Sernik truskawkowy z owocową galaretką to dla mnie kwintesencja wczesnego lata!

Czy może być coś pyszniejszego, niż kremowy, lekki sernik pokryty pyszną, truskawkowo-rabarbarową galaretką?

Odpowiedź jest chyba oczywista, dlatego jeśli szukacie pomysłu na idealny letni deser,
to na tym przepisie na pewno się nie zawiedziecie :)

28/06/2022

Sernik truskawkowy z owocową galaretką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro