Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 1,5 godziny

Ilość: 8 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego                            

60g + 25g erytrolu                                           

1/2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (20g)

2 większe jajka

1 białko

10g kremu pistacjowego

15g obranych pistacji

                  

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Miksujemy twaróg z 1 jajkiem, 1 żółtkiem, budyniem i 60g erytrolu.
3. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez 15 min., po czym zmniejszamy temperaturę do 
150°C i pieczemy przez kolejne 45 min.

4. Ubijamy pozostałe na białka na sztywno z 25g erytrolu i kremem pistacjowym.

5. Wykładamy bezę na gorący sernik, po czym posypujemy ją pokruszonymi tłuczkiem pistacjami i zapiekamy przez kolejne 30 min.

Tydzień bez sernika to tydzień stracony! Dlatego właśnie przygotowałam sernik pod pistacjową pierzynką,
który smakuje jak marzenie :)
Do jego upichcenia wykorzystałam krem pistacjowy przywieziony
z Sycylii, więc dla mnie ten przepis (poza świetnym smakiem) dodatkowo przywołał miłe wspomnienia...
A wyszedł mi pysznie, więc mam nadzieję, że również go pokochacie :D

23/07/2022

Sernik pod pistacjową pierzynką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro