Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spód: Masa serowa: Kruszonka:
40g mąki owsianej 500g twarogu sernikowego 20g erytrolu 20g masła orzechowego 1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru 1/2 op. budyniu czekoladowego bez cukru
10g kakao 60g erytrolu 10g masła klarowanego
3 białka jaj
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Łączymy ręką składniki spodu, przesypujemy je na spód torownicy i mocno ubijamy (np. szklanką z płaskim dnem).
3. W jednej misce miksujemy twaróg z erytrolem i budyniem waniliowym. W drugiej ubijamy białka na sztywną pianę.
4. Do piany dodajemy po 1 łyżce masy serowej i delikatnie mieszamy.
5. Przelewamy masę serową na spód.
6. Zagniatamy jednolite ciasto ze składników kruszonki, rozdrabniamy je palcami i posypujemy nim wierzch ciasta.
7. Pieczemy sernik przez 1h, po czym studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
Po upieczeniu maślanych ciastek z żółtkami, zostało mi kilka białek i musiałam je jakoś wykorzystać.
Za bezą raczej nie przepadam, więc postanowiłam, że użyję ich do zrobienia mojego ulubionego ciasta.
W ten sposób powstał mega puszysty sernik na białkach z kruszonką, który jest tak lekki i delikatny,
że dosłownie rozpływa się w ustach. To chyba najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek upiekłam! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro