Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                   Masa serowa:                                               Kruszonka:                                       

40g mąki owsianej                                500g twarogu sernikowego                             20g erytrolu                                                              20g masła orzechowego                       1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru       1/2 op. budyniu czekoladowego bez cukru

10g kakao                                                60g erytrolu                                                        10g masła klarowanego

                                                                  3 białka jaj

                  

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Łączymy ręką składniki spodu, przesypujemy je na spód torownicy i mocno ubijamy (np. szklanką z płaskim dnem).

3. W jednej misce miksujemy twaróg z erytrolem i budyniem waniliowym. W drugiej ubijamy białka na sztywną pianę.

4. Do piany dodajemy po 1 łyżce masy serowej i delikatnie mieszamy.

5. Przelewamy masę serową na spód.

6. Zagniatamy jednolite ciasto ze składników kruszonki, rozdrabniamy je palcami i posypujemy nim wierzch ciasta.

7. Pieczemy sernik przez 1h, po czym studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.

14/12/2020

Sernik na białkach z kruszonką

Po upieczeniu maślanych ciastek z żółtkami, zostało mi kilka białek i musiałam je jakoś wykorzystać.
Za bezą raczej nie przepadam, więc postanowiłam, że użyję ich do zrobienia mojego ulubionego ciasta.
W ten sposób powstał mega puszysty
sernik na białkach z kruszonką, który jest tak lekki i delikatny,
że dosłownie rozpływa się w ustach. To chyba najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek upiekłam! :)

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro