Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: 16 porcji (blaszka 25 x 25 cm)
Składniki
Ciasto: Masa serowa:
200g mąki orkiszowej 600g twarogu sernikowego (u mnie President)
50g czekoladowej odżywki białkowej 150g ricotty
60g erytrolu 3 jajka
100g masła klarowanego 1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)
50g skyru 100g erytrolu
10g kakao kilka kropli aromatu waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Zagniatamy ręcznie ciasto i dzielimy je na pół. Jedną częścią wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i chowamy do lodówki.
2. Drugą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
4. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodajemy porcjami najpierw erytrol, a potem pozostałe składniki.
5. Wykładamy masę serową na schłodzony spód, a na nią ścieramy na tarce zamrożone ciasto.
6. Pieczemy sernik przez 60 min. i studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
To ciasto chodziło za mną przez jakieś 2 ostatnie lata, bo bałam się kalorii, które czają się w kruchym cieście.
Na szczęście trochę zmądrzałam i stwierdziłam, że porcja domowego ciasta na pewno mi nie zaszkodzi :)
Tak powstał sernik królewski, czyli idealne połączenie masy serowej z kakaowym kruchym ciastem...
Oczywiście nie obyło się bez moich autorskich modyfikacji, więc jest to bardziej dietetyczna wersja tego klasyka.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro