Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość: blaszka 25 x 25 cm (16 kawałków)
Składniki
250g ricotty
250g twarogu sernikowego (u mnie President)
40g mąki ziemniaczanej
140g erytrolu
3 jajka
200g mleczka kokosowego
1 galaretka truskawkowa (77g)
350g truskawek (mogą być mrożone)
300g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Miksujemy sery z jajkami, mąką, mleczkiem kokosowym i 100g erytrolu.
3. Przelewamy masę do foremki i pieczemy 30 min. Studzimy w piekarniku.
4. Rozpuszczamy galaretkę i resztę erytrolu w 350ml wody. Blendujemy z rozmrożonymi/świeżymi truskawkami.
5. Gdy masa zacznie tężeć, wylewamy ją na zimny sernik i chłodzimy do całkowitego stężenia przez ok. 2h.
Ostatnio jestem w sernikowym szale, więc przepis
na sernik kokosowy z truskawkową pianką nie powinien nikogo zdziwić :)
Serniczek jest bardzo lekki i puszysty, a do tego ma naprawdę mało kalorii.
I dobrze, bo jestem pewna, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie...
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro