Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

300g twarogu sernikowego (u mnie President)

200g ricotty (u mnie Galbani)

2 jajka

80g erytrolu

120g mleczka kokosowego light (u mnie House of Asia z 5-7% tłuszczu)

30g mąki ziemniaczanej

50g wiórków kokosowych

4 kostki mlecznej czekolady (ok. 20g)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka jaj. Miksując na średnich obrotach miksera dodajemy erytrol, oba sery, mąkę ziemniaczaną, żółtka, 100g mleczka kokosowego (wymieszanego ze śmietanką, która osadza się na wierzchu) i 40g wiórków.

3. Przelewamy masę do tortownicy i pieczemy przez 60 min.

4. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

5. Rozpuszczamy czekoladę i resztę mleczka na małym ogniu. Polewamy sernik polewą i posypujemy go pozostałymi wiórkami.

23/05/2020

Sernik kokosowy

Ostatnio przeżyłam tydzień bez sernikowych wariacji i stwierdzam, że mam już tego dość :P

Tym razem postawiłam na sernik kokosowy. Nie jest on liderem wśród niskokalorycznych wypieków, ale nie dajmy się zwariować - trochę łuszczu jeszcze nikogo nie zabiło :P

A zaszaleć warto, bo ciacho jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach :)

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro