Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
500g twarogu sernikowego (u mnie Pilos)
2 jajka
90g erytrolu
20g mąki ziemniaczanej
50g ciemnych herbatników
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
30ml wody
100g skyru
15g soku z limonki
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Rozpuszczamy kawę we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Kruszymy ciastka (najlepiej w malakserze) i wysypujemy je na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ubijamy jajka na puszystą masę. Miksując na średnich obrotach miksera dodajemy 80g erytrolu, mąkę, ser i kawę.
5. Wylewamy masę na ciastka i pieczemy przez 60 min, po czym studzimy ciasto w lekko uchylonym piekarniku.
6. Łączymy skyr z sokiem z limonki i pozostałym erytrolem zmielonym na puder. Smarujemy sernik powstałym kremem.
Kocham serowe wypieki i zapach kawy, dlatego nie rozumiem, dlaczego nigdy wcześniej nie przygotowałam sernika kawowego z jogurtem limonkowym. Jest mega wilgotny i aromatyczny,
a sok z limonki dodatkowo wzbogaca jego smak. To idealne połączenie smaków sprawdzi się zarówno podczas wizyty gości, jak i do popołudniowej kawy, więc warto je przetestować, bo na pewno nie będziecie żałowali! :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro