Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego (u mnie Pilos)

2 jajka

90g erytrolu

20g mąki ziemniaczanej

50g ciemnych herbatników

2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

30ml wody

100g skyru

15g soku z limonki

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Rozpuszczamy kawę we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.

3. Kruszymy ciastka (najlepiej w malakserze) i wysypujemy je na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Ubijamy jajka na puszystą masę. Miksując na średnich obrotach miksera dodajemy 80g erytrolu, mąkę, ser i kawę.

5. Wylewamy masę na ciastka i pieczemy przez 60 min, po czym studzimy ciasto w lekko uchylonym piekarniku.

6. Łączymy skyr z sokiem z limonki i pozostałym erytrolem zmielonym na puder. Smarujemy sernik powstałym kremem.

31/01/2021

Sernik kawowy z jogurtem limonkowym

Kocham serowe wypieki i zapach kawy, dlatego nie rozumiem, dlaczego nigdy wcześniej nie przygotowałam sernika kawowego z jogurtem limonkowym. Jest mega wilgotny i aromatyczny,
a sok z limonki dodatkowo wzbogaca jego smak. To idealne połączenie smaków sprawdzi się zarówno podczas wizyty gości, jak i do popołudniowej kawy, więc warto je przetestować, bo na pewno nie będziecie żałowali! :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro