Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 2 + 2 godziny
Ilość: foremka 24 cm x 24 cm (16 kawałków)
Składniki
150g ciastek czekoladowych (u mnie Łakotki)
80g masła
1kg twarogu sernikowego (u mnie President)
2 galaretki krystaliczne
400 ml wody
40 g erytrolu
250g skyru
300g moreli z puszki
500 ml syropu morelowego z puszki
4 łyżeczki żelatywny
Wykonanie
1. Blendujemy ciastka z lekko roztopionym masłem i rozcieramy masę łyżką na dnie foremki wyłożonej papierem.*
2. Wstawiamy foremkę do lodówki, a w międzyczasie rozpuszczamy obie galaretki we wrzątku.
3. Gdy płyn ostygnie, łączymy go na małych obrotach z twarogiem, erytrolem i skyrem (masa powinna od razu zacząć tężeć).
4. Wylewamy całość na czekoladowy spód i chłodzimy całość przez ok. 2h.
5. Podgrzewamy żelatynę z syropem z moreli nie doprowadzając do wrzenia. Dokładnie rozpuszczamy żelatynę.
5. Odstawiamy ją do lekkiego stężenia, a w tym czasie kroimy morele na połówki i układamy je na warstwie serowej.
6. Zalewamy owoce galaretką morelową i chłodzimy sernik przez kolejne 2h.
*Aby masa lepiej się rozsmarowywała, warto moczyć co jakiś czas łyżkę w szklance gorącą wodą.
Sernik jajko sadzone zrobił furorę przy moim wielkanocnym stole,
ale wygląda tak apetycznie, że świetnie sprawdzi się również przy innych okazjach :)
Nie jest to przepis typowo fit, ale pomimo mało dietetycznych składników całość nadal jest lekka,
a do tego nieziemsko pyszna!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro