Czas przygotowania: 25 minut

Czas chłodzenia: 2 + 2 godziny

Ilość: foremka 24 cm x 24 cm (16 kawałków)

 

 

Składniki

 

150g ciastek czekoladowych (u mnie Łakotki)

80g masła

1kg twarogu sernikowego (u mnie President)

2 galaretki krystaliczne

400 ml wody

40 g erytrolu

250g skyru

300g moreli z puszki

500 ml syropu morelowego z puszki

4 łyżeczki żelatywny

 

 

Wykonanie

 

1. Blendujemy ciastka z lekko roztopionym masłem i rozcieramy masę łyżką na dnie foremki wyłożonej papierem.*

2. Wstawiamy foremkę do lodówki, a w międzyczasie rozpuszczamy obie galaretki we wrzątku.

3. Gdy płyn ostygnie, łączymy go na małych obrotach z twarogiem, erytrolem i skyrem (masa powinna od razu zacząć tężeć).

4. Wylewamy całość na czekoladowy spód i chłodzimy całość przez ok. 2h.

5. Podgrzewamy żelatynę z syropem z moreli nie doprowadzając do wrzenia. Dokładnie rozpuszczamy żelatynę.

5. Odstawiamy ją do lekkiego stężenia, a w tym czasie kroimy morele na połówki i układamy je na warstwie serowej.

6. Zalewamy owoce galaretką morelową i chłodzimy sernik przez kolejne 2h.

 

*Aby masa lepiej się rozsmarowywała, warto moczyć co jakiś czas łyżkę w szklance gorącą wodą.

30/04/2023

Sernik jajko sadzone

Sernik jajko sadzone zrobił furorę przy moim wielkanocnym stole,
ale wygląda tak apetycznie, że świetnie sprawdzi się również przy innych okazjach :)

Nie jest to przepis typowo fit, ale pomimo mało dietetycznych składników całość nadal jest lekka,

a do tego nieziemsko pyszna!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro