Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
250g ricotty
250g twarogu sernikowego (u mnie President)
150g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
3 jajka
100g erytrolu
5g kakao
1/2 op. budyniu czekoladowego bez cukru
1/2 op. budyniu cytrynowego bez cukru/ mąka ziemniaczana
10g soku z cytryny
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywno. Miksując na małych obrotach dodajemy 80g erytrolu, sery i żółtka. Dzielimy masę na 2 części.
3. Do jednej dodajemy kakao, budyń czekoladowy i resztę cukru, a do drugiej budyń cytrynowy i sok cytrynowy.
4. Do foremki wylewamy kleksy ciemnej i jasnej masy, co jakiś czas łącząc je patyczkiem (tworzymy wzorek).
5. Pieczemy sernik przez 50 min.
Zawsze unikałam dodatku soku z cytryny w wypiekach, bo myślałam, że przez to ciasto będzie kwaśne.
Okazuje się, że byłam w błędzie, bo sernik cytrynowo-czekoladowy jest naprawdę słodki,
a cytryna tylko przyjemnie go ożywia. Dodatkowo, ricotta sprawia, że serniczek jest mięciutki i wilgotny.
A to wszystko przy niewielkiej ilości kalorii w porcji :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro