Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

250g ricotty

250g twarogu sernikowego (u mnie President)

150g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

3 jajka

100g erytrolu

5g kakao

1/2 op. budyniu czekoladowego bez cukru

1/2 op. budyniu cytrynowego bez cukru/ mąka ziemniaczana

10g soku z cytryny

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywno. Miksując na małych obrotach dodajemy 80g erytrolu, sery i żółtka. Dzielimy masę na 2 części.

3. Do jednej dodajemy kakao, budyń czekoladowy i resztę cukru, a do drugiej budyń cytrynowy i sok cytrynowy.

4. Do foremki wylewamy kleksy ciemnej i jasnej masy, co jakiś czas łącząc je patyczkiem (tworzymy wzorek).

5. Pieczemy sernik przez 50 min.

Zawsze unikałam dodatku soku z cytryny w wypiekach, bo myślałam, że przez to ciasto będzie kwaśne.
Okazuje się, że byłam w błędzie, bo
sernik cytrynowo-czekoladowy jest naprawdę słodki,
a cytryna tylko przyjemnie go ożywia. Dodatkowo, ricotta sprawia, że serniczek jest mięciutki i wilgotny.
A to wszystko przy niewielkiej ilości kalorii w porcji :)

05/06/2020

Sernik cytrynowo-czekoladowy

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro