Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia:  55 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

5 herbatników kakaowych

500 twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

60g erytrolu

50g pasty tahini

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

10g sezamu

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Kruszymy ciastka w malakserze i wsypujemy je na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ubijamy jajka na puszystą masę i stopniowo dodajemy do nich erytrol, proszek budyniowy, ser i pastę tahini.
4. Wylewamy masę na pokruszone ciasteczka, posypujemy ją sezamem i pieczemy przez 55 min.

5. Studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku.

25/04/2021

Sernik chałwowy z sezamem

Sernik chałwowy z sezamem od dawna chodził mi po głowie,
ale - jak to zazwyczaj u mnie bywa - zawsze w ostatniej chwili zmieniałam zdanie i piekłam coś innego.
W końcu postanowiłam sobie, że muszę go spróbować i udało się!
Wyszło mi pyszne, puszyste i kremowe ciasto, które skradło moje serce :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro