Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
5 herbatników kakaowych
500 twarogu sernikowego (u mnie President)
2 jajka
60g erytrolu
50g pasty tahini
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
10g sezamu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
2. Kruszymy ciastka w malakserze i wsypujemy je na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ubijamy jajka na puszystą masę i stopniowo dodajemy do nich erytrol, proszek budyniowy, ser i pastę tahini.
4. Wylewamy masę na pokruszone ciasteczka, posypujemy ją sezamem i pieczemy przez 55 min.
5. Studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku.
Sernik chałwowy z sezamem od dawna chodził mi po głowie,
ale - jak to zazwyczaj u mnie bywa - zawsze w ostatniej chwili zmieniałam zdanie i piekłam coś innego.
W końcu postanowiłam sobie, że muszę go spróbować i udało się!
Wyszło mi pyszne, puszyste i kremowe ciasto, które skradło moje serce :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro