Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 + 50 minut
Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)
Składniki
Spód omletowy: Masa serowa:
białko z 1 jajka białko z 1 jajka
1 jajko 1 jajko
10g erytrolu 1/2 op. budyniu śmietankowego/bananowego (20g)
5g kakao 45g erytrolu
20g mąki orkiszowej 1/2 dojrzałego banana
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g twarogu sernikowego (u mnie President)
1/2 dojrzałego banana
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej misce łączymy pozostałe składniki spodu.
3. Delikatnie łączymy łyżką masę czekoladową z białkiem.
4. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy przez 20 min. Studzimy.
5. Gotujemy 300g mleka z erytrolem. Rozrabiamy proszek budyniowy z resztą mleka i dodajemy do wrzącego płynu.
6. Dokładnie mieszamy całość do zgęstnienia, a potem łączymy z odżywką białkową i rozpuszczoną we wrzątku żelatyną.
7. Wykładamy masę na czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki na min. 2h.
Jak wiadomo, banany (te dojrzałe) są świetną (a przy tym smaczną i naturalną) alternatywą dla cukru.
To właśnie dlatego świetnie sprawdziły się w serniku bananowym na omlecie.
Sama warstwa serowa wyszła przyjemnie delikatna i puszysta, a całości dopełnił mocno
kakaowy wilgotny spód... Taki deser, to ja rozumiem!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro