Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 + 50 minut

Ilość: tortownica o średnicy 18 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód omletowy:                                            Masa serowa:

białko z 1 jajka                                                      białko z 1 jajka

1 jajko                                                                     1 jajko

10g erytrolu                                                          1/2 op. budyniu śmietankowego/bananowego (20g)

5g kakao                                                                45g erytrolu

20g mąki orkiszowej                                           1/2 dojrzałego banana

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia                    500g twarogu sernikowego (u mnie President)

1/2 dojrzałego banana                            

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy białka na sztywną pianę, a w drugiej misce łączymy pozostałe składniki spodu.

3. Delikatnie łączymy łyżką masę czekoladową z białkiem.

4. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy przez 20 min. Studzimy.

5. Gotujemy 300g mleka z erytrolem. Rozrabiamy proszek budyniowy z resztą mleka i dodajemy do wrzącego płynu.

6. Dokładnie mieszamy całość do zgęstnienia, a potem łączymy z odżywką białkową i rozpuszczoną we wrzątku żelatyną.

7. Wykładamy masę na czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki na min. 2h.

Jak wiadomo, banany (te dojrzałe) są świetną (a przy tym smaczną i naturalną) alternatywą dla cukru.
To właśnie dlatego świetnie sprawdziły się w
serniku bananowym na omlecie.
Sama warstwa serowa wyszła przyjemnie delikatna i puszysta, a całości dopełnił mocno
kakaowy wilgotny spód...
Taki deser, to ja rozumiem!

24/05/2022

Sernik bananowy na omlecie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro