Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 12 serniczków

 

 

Składniki

 

100g suszonych śliwek

15g masła orzechowego

20g płatków owsianych zmielonych na mąkę

200g twarogu sernikowego (u mnie President)

250g ricotty (u mnie Bakoma)

50g jogurtu wysokobiałkowego

2 jajka

75g erytrolu

kilka kropli aromatu waniliowego

1 op. budyniu czekoladowego bez cukru (40g)

5g kakao

20g mlecznej czekolady bez cukru

30g mleka 0,5%

 

 

Wykonanie

 

1. Zalewamy śliwki wrzątkiem na 10 min. po czym dokładnie odciskamy z nich wodę.

2. Blendujemy je na gładko z mąką owsianą i masłem orzechowym. Przekładamy na spód 12 foremek do muffinów i dokładnie ubijamy.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

4. Ubijamy jajka na puszystą masę, a potem stopniowo dodajemy erytrol, oba sery, jogurt, kakao, budyń i aromat waniliowy.

5. Przekładamy masę do foremek i pieczemy serniczki przez ok. 30 min.

6. Po ich wystudzeniu, rozpuszczamy w rondelku czekoladę z mlekiem i mieszamy płyn do zgęstnienia.

7. Niedbale polewamy serniczki sosem czekoladowym.

W moich wypiekach sernik sernikiem pogania, ale nic na to nie poradzę, bo serniki to moje ulubione ciasta :)

Na potwierdzenie mam dla Was kolejny przepis na wypieki z wykorzystaniem sera.
Poznajcie
serniczki śliwka w czekoladzie. Są puszyste i pięknie pachną, a całości dopełnia owocowa słodka nutka suszonej śliwki. To zdecydowanie dobry pomysł na zdrowy deser!

22/01/2021

Serniczki śliwka w czekoladzie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro