Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 12 serniczków
Składniki
100g suszonych śliwek
15g masła orzechowego
20g płatków owsianych zmielonych na mąkę
200g twarogu sernikowego (u mnie President)
250g ricotty (u mnie Bakoma)
50g jogurtu wysokobiałkowego
2 jajka
75g erytrolu
kilka kropli aromatu waniliowego
1 op. budyniu czekoladowego bez cukru (40g)
5g kakao
20g mlecznej czekolady bez cukru
30g mleka 0,5%
Wykonanie
1. Zalewamy śliwki wrzątkiem na 10 min. po czym dokładnie odciskamy z nich wodę.
2. Blendujemy je na gładko z mąką owsianą i masłem orzechowym. Przekładamy na spód 12 foremek do muffinów i dokładnie ubijamy.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
4. Ubijamy jajka na puszystą masę, a potem stopniowo dodajemy erytrol, oba sery, jogurt, kakao, budyń i aromat waniliowy.
5. Przekładamy masę do foremek i pieczemy serniczki przez ok. 30 min.
6. Po ich wystudzeniu, rozpuszczamy w rondelku czekoladę z mlekiem i mieszamy płyn do zgęstnienia.
7. Niedbale polewamy serniczki sosem czekoladowym.
W moich wypiekach sernik sernikiem pogania, ale nic na to nie poradzę, bo serniki to moje ulubione ciasta :)
Na potwierdzenie mam dla Was kolejny przepis na wypieki z wykorzystaniem sera.
Poznajcie serniczki śliwka w czekoladzie. Są puszyste i pięknie pachną, a całości dopełnia owocowa słodka nutka suszonej śliwki. To zdecydowanie dobry pomysł na zdrowy deser!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro