Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 12 serniczków

 

 

Składniki

 

500 twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

60g erytrolu

20g zmielonego maku

60g obranej pomarańczy

kilka kropli aromatu pomarańczowego

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

6 orzechów włoskich

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Obieramy orzechy i dzielimy je na połówki.

3. Blendujemy kawałki pomarańczy na gładki mus.

4. Ubijamy jajka na puszystą masę, a potem stopniowo dodajemy erytrol, twaróg, budyń i aromat. Mieszamy całość łyżką z makiem.

5. Przekładamy masę do foremek. Na wierzchu serniczków wykładamy mus pomarańczowy.

6. Dekorujemy babeczki orzechami i pieczemy całość przez ok. 40 min., po czym studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Zostało Wam po świętach trochę maku?
Jeśli tak, to możecie go wykorzystać do przygotowania
serniczków makowych z pomarańczą.

To świetny pomysł pachnący świętami, który świetnie sprawdzi się jako sylwestrowy deser.

A na dodatek, ma śmiesznie mało kalorii :)

29/12/2021

Serniczki makowe z pomarańczą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro