Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Czas chłodzenia: 1 godzina

Ilość: 12 serniczków

 

 

Składniki

 

500 twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

60g erytrolu

kilka kropli aromatu waniliowego

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

1/2l wrzątku

1 op. galaretki (u mnie truskawkowa, 78g)

20g mlecznej czekolady bez cukru

30g mleka 2%

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ubijamy jajka na puszystą masę, a potem stopniowo dodajemy erytrol, proszek budyniowy, aromat i ser.

3. Przekładamy masę do 12 foremek i pieczemy serniczki przez ok. 30 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

4. W międzyczasie, rozpuszczamy galaretkę we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.

5. Wykładamy galaretkę na serniczki i wstawiamy je do lodówki na ok. 30 min. 

6. Rozpuszczamy w rondelku czekoladę z mlekiem i mieszamy płyn do zgęstnienia.

7. Polewamy nim serniczki, by stworzyć cienką warstwę czekolady* i ponownie wstawiamy całość do lodówki na ok. 30 min.

 

*jak w Delicjach :)

Pomysł na serniczki delicje chodził za mną od dawna i w końcu znalazłam chwilę na ich przygotowanie.

Cieszy mnie to niezmiernie, bo wyszło pysznie i efektownie! Powiedzcie sami - czy komuś może się nie spodobać

połączenie puszystego sernika i owocowej galaretki oblanej mleczną czekoladą?

No dobra, to było pytanie retoryczne :P Sprawdźcie sami! :)

02/03/2021

Serniczki delicje

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro