Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość: 12 serniczków
Składniki
500 twarogu sernikowego (u mnie President)
2 jajka
60g erytrolu
kilka kropli aromatu waniliowego
1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)
1/2l wrzątku
1 op. galaretki (u mnie truskawkowa, 78g)
20g mlecznej czekolady bez cukru
30g mleka 2%
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy jajka na puszystą masę, a potem stopniowo dodajemy erytrol, proszek budyniowy, aromat i ser.
3. Przekładamy masę do 12 foremek i pieczemy serniczki przez ok. 30 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
4. W międzyczasie, rozpuszczamy galaretkę we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
5. Wykładamy galaretkę na serniczki i wstawiamy je do lodówki na ok. 30 min.
6. Rozpuszczamy w rondelku czekoladę z mlekiem i mieszamy płyn do zgęstnienia.
7. Polewamy nim serniczki, by stworzyć cienką warstwę czekolady* i ponownie wstawiamy całość do lodówki na ok. 30 min.
*jak w Delicjach :)
Pomysł na serniczki delicje chodził za mną od dawna i w końcu znalazłam chwilę na ich przygotowanie.
Cieszy mnie to niezmiernie, bo wyszło pysznie i efektownie! Powiedzcie sami - czy komuś może się nie spodobać
połączenie puszystego sernika i owocowej galaretki oblanej mleczną czekoladą?
No dobra, to było pytanie retoryczne :P Sprawdźcie sami! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro