Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

90g ricotty

120g twarogu sernikowego (u mnie President)

1 jajko

15g budyniu śmietankowego bez cukru

15g erytrolu

kilka pistacji

1 duża figa(ok. 40g)

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Miksujemy oba sery z erytrolem, jajkiem, budyniem oraz miąższem z 1/2 figi.

3. Przekładamy masę do naczynia, a na jej wierzchu kładziemy plastry figi i drobno pokrojone pistacje.

4. Pieczemy serniczek przez 35 min.

Ostatnio w moje ręce wpadły dojrzałe figi, które są skarbnicą wapnia i innych cennych minerałów. Są bardzo słodkie, dlatego postanowiłam wykorzystać je w deserze - od razu pomyślałam, że w serniku będą się prezentowały najlepiej. Dodałam jeszcze do tego coś chrupiącego i tak powstał serniczek z figą i pistacjami.
Taki deser nie tylko rozpieści Wasze podniebienia, ale też ucieszy oko, bo prezentuje się zjawiskowo!

30/10/2020

Serniczek z figą i pistacjami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro