Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
90g ricotty
120g twarogu sernikowego (u mnie President)
1 jajko
15g budyniu śmietankowego bez cukru
15g erytrolu
kilka pistacji
1 duża figa(ok. 40g)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Miksujemy oba sery z erytrolem, jajkiem, budyniem oraz miąższem z 1/2 figi.
3. Przekładamy masę do naczynia, a na jej wierzchu kładziemy plastry figi i drobno pokrojone pistacje.
4. Pieczemy serniczek przez 35 min.
Ostatnio w moje ręce wpadły dojrzałe figi, które są skarbnicą wapnia i innych cennych minerałów. Są bardzo słodkie, dlatego postanowiłam wykorzystać je w deserze - od razu pomyślałam, że w serniku będą się prezentowały najlepiej. Dodałam jeszcze do tego coś chrupiącego i tak powstał serniczek z figą i pistacjami.
Taki deser nie tylko rozpieści Wasze podniebienia, ale też ucieszy oko, bo prezentuje się zjawiskowo!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro