Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
6 mniejszych plastrów schabu (ok. 75g każdy)
3 łyżeczki mieszanki włoskich ziół
p0 60g papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1/2 cebuli
100g pieczarek
60g mozzarelli
120g kuskusu
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Odkrawamy tłuszcz z mięsa i porządnie rozbijamy je tłuczkiem*. Doprawiamy ziołami.
3. Kroimy papryki, cebulę, mozzarellę i pieczarki w kostkę. Całość mieszamy.
4. Na środku mięsa układamy 1/6 farszu i zawijamy jego boki tworząc sakiewkę. Spinamy je wykałaczkami.
5. Wykładamy zagłębienia foremek do babeczek folią aluminiową i wkładamy do nich sakiewki.
6. Zapiekamy mięso przez 20 min., po czym usuwamy folię i pieczemy przez kolejne 10 min.
7. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.
8. Podajemy sakiewki z kuskusem.
*Plastry mają myć maksymalnie cienkie, ale nie rozerwane.
Miałam dziś dłuższą chwilę na przygotowanie obiadu,
dlatego postanowiłam upichcić schabowe sakiewki z warzywami.
Przygotowanie farszu i samo faszerowanie mięsa zajęło mi trochę czasu,
ale efekt cieszy oko i podniebienie, więc było warto!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro