Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

6 mniejszych plastrów schabu (ok. 75g każdy)

3 łyżeczki mieszanki włoskich ziół

p0 60g papryki czerwonej, żółtej i zielonej

1/2 cebuli

100g pieczarek

60g mozzarelli

120g kuskusu

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Odkrawamy tłuszcz z mięsa i porządnie rozbijamy je tłuczkiem*. Doprawiamy ziołami.

3. Kroimy papryki, cebulę, mozzarellę i pieczarki w kostkę. Całość mieszamy.

4. Na środku mięsa układamy 1/6 farszu i zawijamy jego boki tworząc sakiewkę. Spinamy je wykałaczkami.

5. Wykładamy zagłębienia foremek do babeczek folią aluminiową i wkładamy do nich sakiewki.

6. Zapiekamy mięso przez 20 min., po czym usuwamy folię i pieczemy przez kolejne 10 min.

7. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.

8. Podajemy sakiewki z kuskusem.

 

*Plastry mają myć maksymalnie cienkie, ale nie rozerwane.

03/05/2020

Schabowe sakiewki z warzywami

Miałam dziś dłuższą chwilę na przygotowanie obiadu,
dlatego postanowiłam upichcić
schabowe sakiewki z warzywami.
Przygotowanie farszu i samo faszerowanie mięsa zajęło mi trochę czasu,
ale efekt cieszy oko i podniebienie, więc było warto!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro