Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas duszenia: 50 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g schabu (4 plastry)

12 suszonych śliwek

10g masła

sól i pieprz

30g lekkiego serka Philadelphia

3 szkl. wody

300g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Dokładnie rozbijamy plastry schabu tłuczkiem. Nacieramy je solą i pieprzem.

2. Układamy wzdłuż krótszych boków mięsa 3 śliwki i zawijamy je w roladki.

3. Rozgrzewamy masło na patelni i obsmażamy zrazy z każdej strony przez ok. 10 min.

4. Zalewamy mięso wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min.

5. Łączymy serek z odrobiną sosu i przelewamy płyn do mięsa, tworząc sos.

6. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

7. Podajemy mięso z sosem i ziemniakami.

Ogólnie nie przepadam za słodkimi dodatkami do mięsa, ale tyle razy słyszałam o schabie
w towarzystwie suszonych śliwek, że musiałam to przetestować na własnej skórze.
Tak powstał mięciutki
schab ze śliwką w kremowym sosie.

Jego smak jest bardzo ciekawy - w sam raz dla osób głodnych oryginalnych smaków. A do tego ten pyszny sos...

18/04/2021

Schab ze śliwką w kremowym sosie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro