Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas duszenia: 50 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g schabu (4 plastry)
12 suszonych śliwek
10g masła
sól i pieprz
30g lekkiego serka Philadelphia
3 szkl. wody
300g ziemniaków
Wykonanie
1. Dokładnie rozbijamy plastry schabu tłuczkiem. Nacieramy je solą i pieprzem.
2. Układamy wzdłuż krótszych boków mięsa 3 śliwki i zawijamy je w roladki.
3. Rozgrzewamy masło na patelni i obsmażamy zrazy z każdej strony przez ok. 10 min.
4. Zalewamy mięso wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min.
5. Łączymy serek z odrobiną sosu i przelewamy płyn do mięsa, tworząc sos.
6. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.
7. Podajemy mięso z sosem i ziemniakami.
Ogólnie nie przepadam za słodkimi dodatkami do mięsa, ale tyle razy słyszałam o schabie
w towarzystwie suszonych śliwek, że musiałam to przetestować na własnej skórze.
Tak powstał mięciutki schab ze śliwką w kremowym sosie.
Jego smak jest bardzo ciekawy - w sam raz dla osób głodnych oryginalnych smaków. A do tego ten pyszny sos...
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro