Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 70 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g schabu (4-5 plastrów)

1 mniejsza marchew (ok. 60g)

1/4 pora (ok. 30g)

1/2 cebuli cukrowej

1 ząbek czosnku

1/2 małej puszki groszku (75g po odsączeniu)

1/4 czerwonej papryki (ok. 60g)

1 łyżka sosu sojowego

ziele angielskie, liść laurowy

sól i pieprz ziołowy

2 łyżeczki granulowanego czosnku

50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)

2 szkl. wody

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę, czosnek i por.

2. Kroimy plastry schabu w kostkę i obtaczamy w przyprawach. Wrzucamy na patelnię.

3. Obsmażamy mięso przez ok. 5 min., zalewamy wodą i dodajemy sos sojowy, liść laurowy oraz ziele angielskie.

4. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 60 min.

5. Na 10 min. przed końcem duszenia, dodajemy do mięsa pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę oraz odsączony z zalewy groszek.

6. Pod koniec gotowania mieszamy jogurt z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy go do mięsa tworząc sos.

7. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

8. Podajemy mięso z ziemniakami.

Schab z warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad, który możecie przygotować sobie nawet na 2 dni!

Nie jest to jego jedyna zaleta, bo robi się właściwie sam, a jest bardzo pożywny i (dzięki warzywom) pełen witamin.

Uroku dodaje mu też aromatyczny jogurtowy sos, więc jest to przepis, który warto sobie zanotować!

W końcu kto z nas nie lubi dobrego mięsa w towarzystwie warzyw? :)

20/07/2020

Schab z warzywami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro