Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 70 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g schabu (4-5 plastrów)
1 mniejsza marchew (ok. 60g)
1/4 pora (ok. 30g)
1/2 cebuli cukrowej
1 ząbek czosnku
1/2 małej puszki groszku (75g po odsączeniu)
1/4 czerwonej papryki (ok. 60g)
1 łyżka sosu sojowego
ziele angielskie, liść laurowy
sól i pieprz ziołowy
2 łyżeczki granulowanego czosnku
50g jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
2 szkl. wody
450g ziemniaków
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę, czosnek i por.
2. Kroimy plastry schabu w kostkę i obtaczamy w przyprawach. Wrzucamy na patelnię.
3. Obsmażamy mięso przez ok. 5 min., zalewamy wodą i dodajemy sos sojowy, liść laurowy oraz ziele angielskie.
4. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez ok. 60 min.
5. Na 10 min. przed końcem duszenia, dodajemy do mięsa pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę oraz odsączony z zalewy groszek.
6. Pod koniec gotowania mieszamy jogurt z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy go do mięsa tworząc sos.
7. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.
8. Podajemy mięso z ziemniakami.
Schab z warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad, który możecie przygotować sobie nawet na 2 dni!
Nie jest to jego jedyna zaleta, bo robi się właściwie sam, a jest bardzo pożywny i (dzięki warzywom) pełen witamin.
Uroku dodaje mu też aromatyczny jogurtowy sos, więc jest to przepis, który warto sobie zanotować!
W końcu kto z nas nie lubi dobrego mięsa w towarzystwie warzyw? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro