Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 90 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g schabu (4-5 plastrów)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz kolorowy
sól
1l wody
50g passaty pomidorowej
600g ziemniaków
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.
2. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Dzielimy plastry schabu na połówki, odkrawamy tłuszcz i lekko rozbijamy je tłuczkiem.
4. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plastry. Podsmażamy przez 5 min.
5. Dodajemy mięso. Smażymy je po 5 min. z każdej strony, pozwalając, aby lekko przywarło do patelni.
6. Zalewamy mięso wodą, dodajemy sos sojowy, przyprawę i passatę. Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1,5h.
7. Podajemy z ziemniakami.
W ostatni weekend upichciłam schab po węgiersku. Nie przeraźcie się tylko przewidywanym czasem smażenia! Samo przygotowanie produktów trwa ok. 20 min., a reszta robi się sama.
Schab będzie się dusił na wolnym ogniu, a Wy w tym czasie będziecie mogli robić wszystko, czego dusza zapragnie.
A poczekać warto, bo schab będzie się Wam rozpływał w ustach :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro