Czas przygotowania: 20 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g schabu (4-5 plastrów)

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz kolorowy

sól

1l wody

50g passaty pomidorowej

600g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

2. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Dzielimy plastry schabu na połówki, odkrawamy tłuszcz i lekko rozbijamy je tłuczkiem.

4. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plastry. Podsmażamy przez 5 min.

5. Dodajemy mięso. Smażymy je po 5 min. z każdej strony, pozwalając, aby lekko przywarło do patelni.

6. Zalewamy mięso wodą, dodajemy sos sojowy, przyprawę i passatę. Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1,5h.

7. Podajemy z ziemniakami.

W ostatni weekend upichciłam schab po węgiersku. Nie przeraźcie się tylko przewidywanym czasem smażenia! Samo przygotowanie produktów trwa ok. 20 min., a reszta robi się sama.
Schab będzie się dusił na wolnym ogniu, a Wy w tym czasie będziecie mogli robić wszystko, czego dusza zapragnie.
A poczekać warto, bo schab będzie się Wam rozpływał w ustach :)

17/02/2020

Schab w sosie węgierskim

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro