Czas przygotowania: 20 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g schabu (4-5 plastrów)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska)

2 łyżeczki majeranku

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz kolorowy

sól

1l wody

1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (450g)

480g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Dzielimy plastry schabu na połówki, odkrawamy tłuszcz i lekko rozbijamy je tłuczkiem.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plastry. Podsmażamy przez 5 min.

4. Dodajemy mięso. Smażymy je z każdej strony po 5 min. pozwalając, aby lekko przywarło do patelni.

5. Zalewamy mięso wodą, dodajemy musztardę i przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 70 min.

7. Do gotującego się sosu wrzucamy fasolkę i gotujemy jeszcze przez 20 min. (do miękkości fasolki).

8. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

9. Podajemy mięso i fasolkę z ziemniakami.

Schab w sosie musztardowym z fasolką będzie od Was wymagał duszenia przez 1,5h,
ale wierzcie mi - warto poczekać! Nie jest to na pewno obiad "na szybko", ale raz na jakiś czas można zaszaleć
i zafundować sobie smaczną odmianę, jeśli bardzo często jemy drób.
Dodatkowo, dzięki fasolce zaserwujemy sobie dodatkową porcję białka i cennych witamin.

24/02/2020

Schab w sosie musztardowym z fasolką

Schab w sosie musztardowym z fasolką będzie od Was wymagał duszenia przez 1,5h,
ale wierzcie mi - warto poczekać! Nie jest to na pewno obiad "na szybko", ale raz na jakiś czas można zaszaleć
i zafundować sobie smaczną odmianę, jeśli bardzo często jemy drób.
Dodatkowo, dzięki fasolce zaserwujemy sobie dodatkową porcję białka i cennych witamin.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro