Czas przygotowania: 15 minut

Czas duszenia: 90 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g schabu (4-5 plastrów)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz kolorowy

sól

1l wody

600g ziemniaków

15g suszonych grzybów

15g mąki ryżowej

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

2. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Dzielimy plastry schabu na połówki, odkrawamy tłuszcz i lekko rozbijamy je tłuczkiem.

4. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plastry. Podsmażamy przez 5 min.

5. Dodajemy mięso. Smażymy je po 5 min. z każdej strony, pozwalając, aby lekko przywarło do patelni.

6. Zalewamy mięso wodą i dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1,5h.

7. Pod koniec duszenia mieszamy mąkę z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami sosu z duszenia i wlewamy do mięsa. Mieszamy do zgęstnienia.

8. Podajemy z ziemniakami.

Bardzo lubię mięciutki, rozpadający się ustach schab, dlatego nie mogłam się doczekać,
aż w końcu "udusi" się mój dzisiejszy obiad -
schab w sosbie grzybowym.
Po kilkunastu minutach przygotowań, schab "robił się" sam, a piękny zapach grzybów i przypraw roznosił się
po całym domu.  Z dodatkiem ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty jest to dla mnie zestaw idelany!

30/03/2020

Schab w sosie grzybowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro