Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 90 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g schabu (4-5 plastrów)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz kolorowy
sól
1l wody
600g ziemniaków
15g suszonych grzybów
15g mąki ryżowej
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.
2. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Dzielimy plastry schabu na połówki, odkrawamy tłuszcz i lekko rozbijamy je tłuczkiem.
4. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek w plastry. Podsmażamy przez 5 min.
5. Dodajemy mięso. Smażymy je po 5 min. z każdej strony, pozwalając, aby lekko przywarło do patelni.
6. Zalewamy mięso wodą i dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 1,5h.
7. Pod koniec duszenia mieszamy mąkę z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami sosu z duszenia i wlewamy do mięsa. Mieszamy do zgęstnienia.
8. Podajemy z ziemniakami.
Bardzo lubię mięciutki, rozpadający się ustach schab, dlatego nie mogłam się doczekać,
aż w końcu "udusi" się mój dzisiejszy obiad - schab w sosbie grzybowym.
Po kilkunastu minutach przygotowań, schab "robił się" sam, a piękny zapach grzybów i przypraw roznosił się
po całym domu. Z dodatkiem ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty jest to dla mnie zestaw idelany!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro