Czas przygotowania: 20 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

6 cienkich plastrów schabu (ok. 300g)

2 średnie ziemniaki (ok. 150g po obraniu)

15g mozzarelli

50g jogurtu wysokobiałkowego

1/2 ząbka czosnku

1 łyżeczka musztardy (ok. 5g)

1 łyżka mieszanki włoskich ziół

1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

sól i pieprz ziołowy

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Gotujemy ziemniaki przez ok. 15 min. tak, aby lekko zmiękły.

3. Doprawiamy plastry mięsa włoskimi ziołami i obsmażamy na oliwie przez ok. 10 min. (na średnim ogniu).

4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy startymi na tarce ziemniakami.

5. Posypujemy całość startym na tarce serem i polewamy sosem z jogurtu, musztardy oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.

6. Zapiekamy mięso przez ok. 15 min.

Klasyczne kotlety schabowe są niewątpliwie smaczne, ale wolę nieco bardziej udziwnione propozycje :P

Tym razem, przygotowałam na obiad schab pod ziemniaczano-serową pierzynką polaną pysznym sosem musztardowo-czosnkowym. Brzmi smacznie i skomplikowanie, prawda? To fakt, że takie danie jest wyśmienite,
ale wcale nie wymaga dużo pracy - sprawdźcie sami! :)

13/03/2021

Schab pod ziemniaczano-serową pierzynką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro