Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
6 cienkich plastrów schabu (ok. 300g)
2 średnie ziemniaki (ok. 150g po obraniu)
15g mozzarelli
50g jogurtu wysokobiałkowego
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka musztardy (ok. 5g)
1 łyżka mieszanki włoskich ziół
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Gotujemy ziemniaki przez ok. 15 min. tak, aby lekko zmiękły.
3. Doprawiamy plastry mięsa włoskimi ziołami i obsmażamy na oliwie przez ok. 10 min. (na średnim ogniu).
4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy startymi na tarce ziemniakami.
5. Posypujemy całość startym na tarce serem i polewamy sosem z jogurtu, musztardy oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
6. Zapiekamy mięso przez ok. 15 min.
Klasyczne kotlety schabowe są niewątpliwie smaczne, ale wolę nieco bardziej udziwnione propozycje :P
Tym razem, przygotowałam na obiad schab pod ziemniaczano-serową pierzynką polaną pysznym sosem musztardowo-czosnkowym. Brzmi smacznie i skomplikowanie, prawda? To fakt, że takie danie jest wyśmienite,
ale wcale nie wymaga dużo pracy - sprawdźcie sami! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro