Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

3 większe plastry schabu (ok. 110g każdy)

150g skyru

1 jajko

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

30g musztardy sarepskiej

100g świeżych kurek

30g mozzarelli

sól i pieprz ziołowy

1 łyżka majeranku

400g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).

2. Usuwamy tłuszcz z mięsa, dzielimy je na kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.

3. Układamy plastry mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich kładziemy plastry cebuli i czosnku.

4. Następnie wykładamy rozdrobnione kurki.

5. Mieszamy skyr z jajkiem, musztardą i majerankiem. Wylewamy masę na grzyby i  nakładamy pokrywkę/folię aluminiową.

6. Wstawiamy całość do piekarnika na ok. 45 min. 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym serem.

7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z mięsem.

Pewnie nie uwierzycie, ale nigdy nie jadłam domowego obiadu z kurkami!
Stąd pomysł na
schab pod kurkami.

Wyszło nie tylko smacznie, ale też wysokobiałkowo, więc na pewno będę wracała do tego przepisu.

Dodatkowo, dzięki kurkom całe danie pachnie tak, że aż ślinka cieknie :)

 

29/08/2020

Schab pod kurkami

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro