Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
3 większe plastry schabu (ok. 110g każdy)
150g skyru
1 jajko
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
30g musztardy sarepskiej
100g świeżych kurek
30g mozzarelli
sól i pieprz ziołowy
1 łyżka majeranku
400g ziemniaków
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (termoobieg).
2. Usuwamy tłuszcz z mięsa, dzielimy je na kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
3. Układamy plastry mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, a na nich kładziemy plastry cebuli i czosnku.
4. Następnie wykładamy rozdrobnione kurki.
5. Mieszamy skyr z jajkiem, musztardą i majerankiem. Wylewamy masę na grzyby i nakładamy pokrywkę/folię aluminiową.
6. Wstawiamy całość do piekarnika na ok. 45 min. 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym serem.
7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki, gotujemy na parze i podajemy z mięsem.
Pewnie nie uwierzycie, ale nigdy nie jadłam domowego obiadu z kurkami!
Stąd pomysł na schab pod kurkami.
Wyszło nie tylko smacznie, ale też wysokobiałkowo, więc na pewno będę wracała do tego przepisu.
Dodatkowo, dzięki kurkom całe danie pachnie tak, że aż ślinka cieknie :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro