Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 5 minut

Ilość: 1 porcja

 

 

Składniki

 

30g mixu sałat

100g naturalnego tofu

30g ciecierzycy z puszki

20g kukurydzy z puszki

2 plastry czerwonej papryki (ok. 15g)

1 mały ogórek

1/2 średniego pomidora (ok. 50g)

30g jogurtu greckiego 0% tłuszczu

1 łyżeczka musztardy

kiełki (u mnie rzodkiewkowe)

2 łyżeczki ziół prowansalskich

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy na niej przez 5 min. pokrojone w kostkę i oprószone ziołami tofu.

2. Na talerzu układamy sałatę, pokrojonego w plastra ogórka, paprykę i pomidora.

3. Wykładamy na to kukurydzę, kiełki, odsączoną z zalewy ciecierzycę i tofu.

4. Polewamy sałatkę jogurtem wymieszanym z musztardą.

Nieczęsto przygotowuję sałatki, ale gdy już to robię, staram się, by były nie tylko smaczne, ale też sycące.

Ostatnio moim nr 1 jest sałatka z tofu i ciecierzycy. Jest bardzo smaczna, ale - przede wszystkim - można się nią porządnie najeść, dlatego świetnie sprawdza się jako lunch do szkoły/pracy.

Najlepiej smakuje z sosem jogurtowo-musztardowym - sprawdźcie sami!

18/07/2020

Sałatka z tofu i ciecierzycą

Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!

Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)

Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.

Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!

 

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro