Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Ilość: 1 porcja
Składniki
30g mixu sałat
100g naturalnego tofu
30g ciecierzycy z puszki
20g kukurydzy z puszki
2 plastry czerwonej papryki (ok. 15g)
1 mały ogórek
1/2 średniego pomidora (ok. 50g)
30g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
1 łyżeczka musztardy
kiełki (u mnie rzodkiewkowe)
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i podsmażamy na niej przez 5 min. pokrojone w kostkę i oprószone ziołami tofu.
2. Na talerzu układamy sałatę, pokrojonego w plastra ogórka, paprykę i pomidora.
3. Wykładamy na to kukurydzę, kiełki, odsączoną z zalewy ciecierzycę i tofu.
4. Polewamy sałatkę jogurtem wymieszanym z musztardą.
Nieczęsto przygotowuję sałatki, ale gdy już to robię, staram się, by były nie tylko smaczne, ale też sycące.
Ostatnio moim nr 1 jest sałatka z tofu i ciecierzycy. Jest bardzo smaczna, ale - przede wszystkim - można się nią porządnie najeść, dlatego świetnie sprawdza się jako lunch do szkoły/pracy.
Najlepiej smakuje z sosem jogurtowo-musztardowym - sprawdźcie sami!
Aromatyczne orkiszowe placuszki jogurtowe z cynamonem to świetny pomysł na dobry początek dnia!
Przygotowanie trwa niacałe 10 minut, więc jest to świetna opcja nawet dla najbardziej zabieganych:)
Do tego, placuszki smażymy bez tłuszczu, przez co są lekkie i mają niewiele kalorii.
Można je podawać z różnymi dodatkami, więc liczbę wariantów ogranicza tylko Wasza wyobraźnia!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro