Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Ilość: 5 placuszków
Składniki
250g piersi z kurczaka
1 średnia marchew
2 średnie ziemniaki (ok. 75g po obraniu)
50g suszonych śliwek
50g nerkowców
30g majonezu
120g skyru
sól i pieprz
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Podsmażamy na niej przez ok. 10 min. pokrojone w kostkę i osolone mięso.
2. Gotujemy na parze obrane ziemniaki i marchew do lekkiego zmięknięcia (ok. 15 min.), a następnie kroimy je w grubą kostkę.
3. Łączymy mięso z warzywami, majonezem, skyrem oraz pokrojonymi śliwkami i uprażonymi na suchej patelni nerkowcami.
4. Doprawiamy sałątkę do smaku.
Sałatkę z nerkowcami i śliwką przygotowywała kiedyś moja mama. Pamiętam, że bardzo ją lubiłam,
ale z niewiadomego powodu o niej zapomniałam i ten pyszny pomysł utknął gdzieś w czeluściach mojego magicznego notesu z przepisami na kilka ładnych lat. Na szczęście ostatnio sobie o nim przypomniałam, dlatego polecam Wam go z całego serca, bo jest nieoczywisty (mięso połączone z orzechami i śliwkami...), ale pyszny :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro