Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

4 liście sałaty lodowej (ok. 90g)

2 jajka

1 op. tuńczyka w sosie własnym (ok. 120g po odsączeniu)

1/2 czerwonej cebuli

8 pomidorków koktajlowych

2 łyżkeczki octu

2 łyżeki musztardy sarepskiej

50g jogurtu wysokobiałkowego

sól i pieprz

garść oliwek (ja pominęłam)

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy jajka na twardo (8 min. od zagotowania wody). Po obraniu kroimy je na ćwiartki.

2. Przygotowujemy dressing - łączymy musztardę z octem i jogurtem. Doprawiamy do smaku.

3. Rwiemy liście sałaty na mniejsze części. Rozdrabniamy tuńczyka widelcem. Cebulę kroimy w pióra, a pomidory w ćwiartki.

4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy przygotowanym sosem.

Często proste rozwiązania są najsze. Nie inaczej jest w przypadku sałatki nicejskiej.
Stanowi ona genialne połączenie bogatych w białko jajek i tuńczyka ze świeżymi warzywami
(które są nie tylko niskokaloryczne, ale też pełne witamin). Taką sałatkę przygotowuje się bardzo szybko i prosto, więc przypadnie do gustu nawet osobom o wątpliwych zdolnościach kulinarnych :)

31/08/2020

Sałatka nicejska

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro