Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
4 liście sałaty lodowej (ok. 90g)
2 jajka
1 op. tuńczyka w sosie własnym (ok. 120g po odsączeniu)
1/2 czerwonej cebuli
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżkeczki octu
2 łyżeki musztardy sarepskiej
50g jogurtu wysokobiałkowego
sól i pieprz
garść oliwek (ja pominęłam)
Wykonanie
1. Gotujemy jajka na twardo (8 min. od zagotowania wody). Po obraniu kroimy je na ćwiartki.
2. Przygotowujemy dressing - łączymy musztardę z octem i jogurtem. Doprawiamy do smaku.
3. Rwiemy liście sałaty na mniejsze części. Rozdrabniamy tuńczyka widelcem. Cebulę kroimy w pióra, a pomidory w ćwiartki.
4. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy przygotowanym sosem.
Często proste rozwiązania są najsze. Nie inaczej jest w przypadku sałatki nicejskiej.
Stanowi ona genialne połączenie bogatych w białko jajek i tuńczyka ze świeżymi warzywami
(które są nie tylko niskokaloryczne, ale też pełne witamin). Taką sałatkę przygotowuje się bardzo szybko i prosto, więc przypadnie do gustu nawet osobom o wątpliwych zdolnościach kulinarnych :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro